1 USD
1.78598 BGN
Петрол
Bitcoin
$37,206.2

Екрани и камери в очите-контактните лещи на бъдещето

Технологии

Разработват лещи, които ще могат да дават информация за здравето на човек

Технологиите напредват и вече можем да видим лещи за очи, които освен, че коригират зрението, имат микро LED екран колкото песъчинка, който може да предава информация от всякакъв тип- от пътеките на ски пистите до скоростта, с която бягате в състезание, пише испанският вестник El Pais.

Това е амбициозният проект, върху който работи Mojo Vision, стартираща компания от Съединените щати, която подобрява своите прототипи от 2015 г. насам. Все повече компании и учени се опитват да дадат на контактните лещи приложения, които изглеждаха като научна фантастика преди десетилетия, като например запис на видеоклипове или възможност за диагностициране и лечение на заболявания.

Преди 20 години никой от нас не е предполагал за тези технологични постижения, с които сега разполагаме, казва Ана Белен Сиснерос дел Рио, заместник-декан на Колежа по оптика на Кастилия и Леон.

Според очния хирург Даниел Елис, обаче, тези нововъведения няма да могат да бъдат внедрени в лещите скоро, най-вече поради финансови причини.

Сред компаниите, които се интересуват от производството на модерните лещи е Magic Leap. Междувременно Sony кандидатства преди няколко години за патент за лещи с видеозапис, а Samsung за лещи, оборудвани с камера и способността да проектират изображения директно върху окото на потребителя.

В същото време някои изследователи се опитват да създадат роботизирани лещи, способни да увеличават и намаляват обекти чрез отваряне и затваряне на очите, а други се опитват да ги накарат да виждат в тъмното, нещо, което може да бъде много полезно на военното поле.

Производителите използват крехки, непрозрачни компоненти, за да накарат интелигентната електроника за контактни лещи да работи. За да излязат на пазара този вид контактни лещи, освен че преодоляват множество технически предизвикателства и осигуряват ясно зрение, от съществено значение е те да не представляват никакъв риск за здравето на очите. 

Ако има област, в която учени и технологични гиганти се опитват да използват потенциала на контактните лещи, това е здравето. Проучване, публикувано в списанието Advanced Materials Technologies, показва, че сензорните лещи могат да се използват за неинвазивно наблюдение на много заболявания и състояния. „Наличието на биомаркери в сълзите ще доведе до диагностични контактни лещи, които да помогнат за откриването и лечението на системни и очни заболявания, като диабет, рак и синдром на сухото око“, казва Сиснерос.

Все още е твърде рано да се знае какви иновации ще бъдат включени в контактните лещи през следващите десетилетия, но възможностите са безкрайни. Не се изключва в далечно бъдеще те да бъдат оборудвани със сензори или камера, способни да записват вътрешна информация на окото и чрез програма за скрининг, базирана на изкуствен интелект, да поставят диагнози или да изпращат определени сигнали. 

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии