1 USD
1.83027 BGN
Петрол
Bitcoin
$64,726.2

Apple срещу Microsoft: Най-важното дело в технологиите започна преди 36 години

Apple срещу Microsoft: Най-важното дело в технологиите започна преди 36 години

Apple започна забележително дело срещу Microsoft преди 36 години на 18 март 1988 г. - резултатът, от който определя как технологичните компании могат да използват идеите на другите, докато разработват революционния тогава компютърен софтуер.

В своя иск за 5,5 млрд. долара Apple твърди, че Microsoft е копирала външния вид и „усещането“ на компютрите си с Windows версия 2.03.

Снимка: БГНЕС / EPA

По онова време компютрите на Apple са първите, които имат графичен потребителски интерфейс (или GUI) — нов и вълнуващ начин потребителите да взаимодействат с компютърните екрани, използвайки визуални елементи като икони, бутони и менюта, а не текст. Apple пуска първия си комерсиален компютър с GUI на име "Lisa" през 1983 г.

Ето как New York Times описва GUI пет години по-късно:

„...на практика всички производители на персонални компютри се насочват към външният вид на „Макинтош“. Визията му се основава на това, което индустрията нарича графичен потребителски интерфейс, в който информацията се появява в прозорци и операциите се извършват чрез насочване към обекти и менюта с помощта на ръчно устройство, наречено мишка - основна точка за продажба на „Макинтош“.

Снимка: en.wikipedia.org/wiki/Steve_Wozniak

Преди делото, процъфтяващите технологични гиганти бяха приятелски настроени един към друг. През 1985 г. те сключиха сделка. Apple лицензира своите дизайнерски елементи на Microsoft за Windows версия 1 и Apple получи правата да използва някои продукти на Microsoft. Но всичко това отиде „на вятъра“, когато Microsoft пусна следващата версия на Windows, която съдържа още повече елементи от потребителския интерфейс на Apple.

Снимка: Apple

По ирония на съдбата Xerox Corporation каза, че Apple е копирала нейния графичен потребителски интерфейс, използван в нейния компютър, наречен Star. Xerox са признати за разработването на първия графичен потребителски интерфейс през 70-те години. Но искът им е отхвърлен през 1990 г.

„Мисля, че е жалко“, казва адвокатът по авторски права Г. Жерве Дейвис пред New York Times за делото по онова време, „защото Apple тича наоколо, преследвайки Microsoft и Hewlett-Packard (HP) за неща, които са взели от Xerox.“

Искът на Apple също e отхвърлен. Върховният съд отхвърли последната жалба на компанията през 1995 г., като потвърди предишно решение, че използването на елементите на дизайна от Microsoft е вписано от тяхното споразумение от 1985 г.

Въпреки че е голям удар за Apple, която щеше да изостане още повече от Microsoft през 90-те години, решението проправя пътя за други компании, произвеждащи лаптопи, да стъпват върху идеите на другите.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии