1 USD
1.83594 BGN
Петрол
Bitcoin
$65,653.5

Microsoft дебютира с първите компютри със специален бутон Copilot AI

Технологии

Това е най-голямата промяна в компютърната клавиатура от десетилетия насам

Microsoft пуска на пазара първите си компютри Surface със специален бутон Copilot на клавиатурата за бърз достъп до чатбота, следвайки обещанието, дадено през януари, съобщава CNBC. 

Добавянето на бутона вляво от клавишите със стрелки представлява най-голямата промяна в компютърната клавиатура от десетилетия насам. Въпреки че Microsoft не е най-големият продавач на персонални компютри - това отличие принадлежи на Lenovo - тя управлява най-популярната операционна система Windows. Lenovo, както и Dell и HP, обявиха свои собствени компютри с клавиши Copilot. 

Но в миналото Surface беше показателно за това, което може да бъде една машина с Windows, и Microsoft се опитва да изрази удобството на това да имаш генеративен изкуствен интелект на разстояние едно натискане на клавиш с двата нови компютъра: новия конвертируем Surface Pro 10 for Business и Surface Laptop 6 for Business. 

Когато хората напишат няколко думи в Copilot, който използва модели на изкуствен интелект от подкрепяната от Microsoft OpenAI, сървъри в отдалечени центрове за данни извършват необходимата изчислителна работа, за да изготвят отговор.

Microsoft нарича тези нови машини AI PCs. Новият клавиш, който позволява на потребителите да отварят панела Copilot по всяко време в дясната част на екрана, помага за това, както и силицият вътре. Всеки компютър е снабден с процесор Intel
Core Ultra, съдържащ специален процесор за невронна обработка, или NPU. Компютрите Surface разполагат с NPU от 2019 г. насам. 

Когато тези NPU са в компютър, ползите включват по-бързи реакции и по-добра сигурност. Наскоро добавените функции на изкуствения интелект в Windows 11, като например автоматична транскрипция на аудио и симулация на зрителен контакт по време на видеоразговори, се изпълняват от NPU, което освобождава останалата част от чипа за други задачи. 

Въвеждането идва две седмици след като Apple
представи лаптопи MacBook Air, които са снабдени с модернизиран ускорител Neural Engine в персонализирания чип M3.

"MacBook Air продължава да бъде най-добрият потребителски лаптоп в света за изкуствен интелект", се казва в изявление на Apple.

Цените на новите Surface Pro и Surface Laptop започват от 1199 долара и могат да бъдат конфигурирани с до 64 GB RAM и 1 TB памет. Те са налични за предварителна поръчка от днес на някои пазари, а доставките им ще започнат на 9 април.

 

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии