1 USD
1.83594 BGN
Петрол
Bitcoin
$65,653.5

Равностоен труд? Жените в тези европейски страни получават по-малко бонуси от мъжете

Свят

Оценката сравнява структурата на заплатите на жените и мъжете в повече от 270 компании

Разликата в заплащането на жените в Германия, Австрия и Швейцария не се отнася само до основната заплата, но и до бонусите. Това показват анализите, проведени от института ifo и консултантската компания по управление Mercer за над 270 компании в трите държави.  

В Германия жените получават средно с 6,1 % по-малко бонуси. В Австрия разликата между мъжете и жените е 7,2 %. Компаниите в Швейцария изплащат на жените средно 5,2 % по-малко бонуси.

"Разликата в заплащането между половете при изплащането на бонуси е значително по-голяма, отколкото при основната заплата. Тези големи разлики правят разликата в общото възнаграждение още по-голяма", казва изследователката от ifo Михаела Пафенхолц.

В Германия разликата в заплащането между мъжете и жените при основната заплата е 2,7%. Бонусите увеличават тази разлика до 3,0% в общата заплата. В Австрия разликата между половете при основната заплата е 2,3%. Бонусите я увеличават до 2,9 %. В Швейцария разликата между половете е 1,2 % за основната заплата; бонусните плащания я увеличават до 1,6 % за общата заплата. 

Констатациите се основават на данни от консултантската компания Mercer. Оценката сравнява структурата на заплатите на жените и мъжете в повече от 270 компании в Германия, Австрия и Швейцария. 

Посочените цифри са коригирани разлики в заплатите, които отчитат наблюдаеми фактори като продължителността на трудовия стаж. В пазарните данни, събрани от Mercer, са представени прекомерно големи компании, така че проучванията не са представителни за всички компании в региона на DACH.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии