1 USD
1.83905 BGN
Петрол
Bitcoin
$26,558.9

Затварят салоните за красота в Афганистан

Свят

Талибанското правителство не е обяснило какво е довело до забраната за работа

Талибаните наредиха на фризьорските и козметичните салони в Афганистан да затворят, съобщава BBC.

Говорител на Министерството на порока и добродетелта обяви, че фирмите имат един месец, за да се съобразят с изискванията, считано от 2 юли, когато са били информирани за първи път за този ход.

Свободата на жените постоянно се свива, откакто талибаните завзеха властта през 2021 г.

Снимка: iStock

Те забраниха на тийнейджърки и жени да влизат в класни стаи, фитнес зали и паркове, а наскоро дори им забраниха да работят за ООН.
Талибаните също постановиха, че жените трябва да бъдат облечени по начин, който разкрива само очите им, и трябва да бъдат придружени от роднина от мъжки пол, ако пътуват на повече от 72 километра.

Снимка: Getty Images

Ограниченията продължават въпреки международното осъждане и протестите на жени, както и на активисти, говорещи от тяхно име.

Затварянето на салони за красота беше част от широк набор от мерки, наложени от талибаните, когато те бяха на власт за последно между 1996 и 2001 г. Но те отвориха отново в годините след водената от САЩ инвазия в Афганистан през 2001 г.

Салоните за красота останаха отворени дори след като талибаните възвърнаха властта преди две години след изтеглянето на американските сили. Но витрините на магазините често бяха покривани, а изображенията на жени извън салоните бяха рисувани със спрей, за да скрият лицата им.

Талибанското правителство не е обяснило какво е довело до забраната или какви алтернативи, ако има такива, ще бъдат достъпни за жените, след като салоните затворят.

 

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерия

Земетресението в Мароко: Кристиано Роналдо отвори хотела си в Маракеш за оцелелите (СНИМКИ)

Coldplay
+6

Галерии