1 USD
1.81684 BGN
Петрол
Bitcoin
$67,746.4

Защо тази европейска страна все още се бори да се откъсне от руския газ

Свят

Това е първата западноевропейска страна, подписала договор за газ със Съветския съюз още през 1968 г.

Австрия, за разлика от повечето страни от Европейския съюз, все още купува почти толкова природен газ от Русия, колкото купуваше и преди войната в Украйна, съобщава New York Times.

Какво правят другите страни? 

Германия, която получаваше 55% от доставките си от Русия преди войната, сега внася 0%. Полша, България и Чехия са спрели или са близо до спиране на потоците, a Италия постоянно намалява вноса и обещава да се освободи от руски природен газ до края на тази година.

Снимка: ICGB
Преди и след войната: Колко руски газ внася Австрия? 

За разлика от това, Австрия, която получаваше почти 80% от своя газ от Русия преди инвазията, все още получава повече от половината от целия си газ от Русия през май. А през март, когато търсенето беше по-високо, цифрата достигна 74%.

Снимка: Reuters

Докато Русия продава газ, Австрия ще го купува, каза този месец изпълнителният директор на австрийската енергийна компания OMV Group.

Австрия, първата западноевропейска страна, подписала договор за газ със Съветския съюз през 1968 г., от десетилетия е силно зависима от газ, доставян от Русия.

Какво мисли ЕС за руския газ в Австрия?

Основна причина Европейският съюз да не е инициирал никакви официални санкции срещу вноса на руски газ, като тези, които се прилагат за руския петрол и въглища, е, че Австрия и други големи купувачи твърдят, че имат нужда от него. А някои европейски страни остават купувачи на руски втечнен природен газ, който пристига с кораби, въпреки че общото продадено количество е малка част от обемите, които преди пристигаха на континента по тръбопроводи.

Незабавното спиране би довело до икономическа разруха и масова безработица, предупреди миналата година канцлерът на Австрия Карл Нехамер.

Снимка: БГНЕС / EPA

Леонор Гевеслер, министър на енергетиката и член на прогресивната Зелена партия в коалиционното правителство на Австрия, каза, че правителството остава ангажирано с прекратяването на вноса на руски природен газ до 2027 г.

Причината: Като страна без излаз на море, Австрия, за разлика от Германия, Италия или Гърция, не може просто да изгради терминали за кораби, които да превозват втечнен природен газ.

Въпросът дали правителството във Виена работи достатъчно бързо е колкото политически, толкова и логистичен и икономически проблем.

Австрия остава официално неутрална - принцип, записан в нейната конституция от 1955 г., когато краят на нейната следвоенна окупация беше договорен със Съветския съюз. В резултат на това тя не е член на военния съюз Организацията на Северноатлантическия пакт.

Страната категорично осъди нахлуването в Украйна, прие бежанци и разреши доставките на оръжие за Украйна да преминават нейните граници. Но докато руският енергиен гигант „Газпром“ внезапно спря доставките на много европейски страни, Австрия продължи да получава пълното си разпределение и си осигури одобрение от Русия да плаща с евро вместо с рубли.

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии