Започва лятно поскъпване на горивата

Започва лятно поскъпване на горивата

Защо се стига до покачване на цените?

 

След като горивата поевтиняваха от началото на годината, сега идва лятно поскъпване. В последните десетина дни цените се вдигат, като при масовия бензин покачването е с поне 5 ст. до 2,63 лева, а дизелът се вдигнал със 7 ст. до 2,55 лв.

Мини ценови шок се задава при пропан-бутана заради връщането на ДДС за горивото. Това е причината в следващите дни цената му да се вдигне с поне 20 ст. и да стигне 1,10 лева за литър.

Като причина за поскъпването търговци посочват покачването на петрола след увеличеното потребление в Китай, пише "24 часа". На международните пазари само през този месец котировките са се вдигнали с близо 10 долара и вече са над 85 долара за барел. Това означава, че увеличението при горивата ще продължи, защото в момента изостава от нефта. Очакванията са, че през този месец бензинът ще стигне до 2,70 лева, а дизелът ще е 2,60 лева.

По-високите цени се подклаждат и от ръста на готовите продукти в Европа заради ограниченото предлагане, след като редица рафинерии намалиха производството или спряха работа, защото се правят планови ремонти.

Дали отнемането на концесията на пристанище “Росенец” от “Лукойл” ще повлияе допълнително цените, ще стане ясно в следващите дни. Законовите промени, с което това бе направено, още не са публикувани в “Държавен вестник”. Ако това стане до петък, правителството ще има срок от една седмица да прекрати концесията. Това означава, че вероятно в средата на август ще е ясно дали поемането на контрол над пристанището от държавата ще доведе да нови цени на бензина и дизела.

Съществена промяна може да има с прекратяването на руски нефт, който се ползва в момента от “Лукойл”. В петък лидерите на ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС внесоха предложения за прекратяване на дерогацията, която България има до края на 2024 г.  

В момента бургаската рафинерия работи с 60% руски нефт, а останалите количества идват от други държави. Прекратяването на дерогацията означава да се спрат всякакви доставки от Москва. В момента руският нефт е с около 30 долара по-евтин от останалите видове. Спирането на количествата означава, че рафинерията ще работи с по-скъпа суровина, което може да доведе и до вдигане на цените на горивата.

Недостиг на количества по бензиностанциите няма да има, защото има възможности за внос. Но той също ще е по-скъп, защото в Румъния и Гърция производствените цени са с 20 с. над тези на “Лукойл” в момента, без да се включва цената за доставка.

Спирането на руския нефт може да стане не по-рано от края на октомври, и то при условие, че депутатите започнат да го разглеждат през септември веднага след като се върнат от лятната си ваканция, обясни депутатът от ГЕРБ Делян Добрев.

Според него, ако извадим от цената на горивата в България акциза и ДДС и ги сравним с тези в съседните държави, ще се окаже, че са същите.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст