1 USD
1.88514 BGN
Петрол
83.63 $/барел
Bitcoin
$16,548.9

Защо психичното здраве трябва да е основен приоритет на работното място 

Американските здравни власти публикуваха насоки за опазване на психичното здраве на работещите. Те са обобщени в публикация на Американската психологична асоциация (AПА).

Дългото работно време, ограничената автономия на служителите и ниските заплати водят не само до недостиг на работна ръка в САЩ, но могат да се окажат и в основата на задълбочаващата се криза с психичното здраве на американците. 

В насоките е посочено, че грижата за удовлетвореността и благополучието на служителите е по-важна от всякога, предвид стреса от финансовата несигурност и промените в културата на работното място след избухването на пандемията от COVID-19. 

Снимка: Getty/Istock Photos

Работещите в СAЩ са повече от 160 милиона, а средностатистическият служител на пълен работен прекарва приблизително половината от будния си живот на работа. За много от служителите пандемията от COVID-19 е довела до стрес и прегаряне, тъй като е размила границите между личен и професионален живот. Резултатите от проучване на Американската психологична асоциация проведено през 2022г. показват, че почти двама от всеки пет служители (39%) смятат, че работната среда вреди на психичното им здраве.

Изследванията показват още, че осигуряването на подходящо обучение за служителите, гъвкавите възможности за работа и справедливостта на работното място са ключови за подобряване на условията на труд. 

Снимка: iStock

„Здравето на работниците е в основата на процъфтяващите организации и общества“ каза ръководителят на общественото здравеопазване в САЩ д-р Вивек Мърти. „Докато се възстановяваме от последиците от пандемията, имаме възможността и силата да превърнем работните места в двигатели за психично здраве и благополучие“, допълни още той. 

Насоките на здравните власти в Щатите целят да насърчат организациите да изслушват работниците относно техните нужди, да обмислят увеличаване на заплатите и да ограничат комуникацията в извънработно време.   

И ако разработването на практики в подкрепа на психичното здраве и благополучието на работниците струват пари, време и енергия, то липсата на подобни политики може да коства много повече. 

Проучване на асоциацията на психолозите от май 2022г. установи, че служителите с по-високи нива на стрес са по-склонни да пропуснат работа или да проявят по-слаба ангажираност и отдаденост, което може да има крайно негативен ефект върху цялата организация. 

Авторите посочват, че дори и преди пандемията нивата на стрес сред служителите са били високи. Според анализ от 2018г. напрежението на работното място може да е струвало на американската икономика приблизително 187 млрд. долара. Между 70 и 90% от тези загуби са в резултат на по-ниска производителност, а пандемията допълнително е влошила ситуацията. 

Снимка: iStock

„Прекарваме средно 90 000 часа от живота си на работа. Бизнесът и работодателите носят отговорност да гарантират, че тези часове се прекарват в среда, която поддържа психичното здраве на служителите и техните семейства“, каза д-р Артър С. Еванс-младши, главен изпълнителен директор на АПА. Той подчертава, че „това е добре не само за благосъстоянието на хората, но и за самите компании“. 

За да се подобри грижата за служителите, експертите препоръчват организациите да им осигуряват по-голяма гъвкавост за това от къде и как да работят, да търсят обратна връзка за подобряване на средата, както и да инвестират в обучението на мениджъри.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерия

С 8 "квартала" на борда: Най-големият круизен кораб излиза в открити води през 2024 г.

Coldplay
+19

Галерии