С над 2000 каюти: Първият китайски круизен кораб посрещна над половин милион пасажери (ВИДЕО)
Първото му пътуване беше на 1 януари миналата година.
Бразилците ще трябва да отделят заплатата си за цял ден само за 250 грама тофу, произведено от соя
Бразилия е най-големият производител на соя в света, като доставя средно над милион тона седмично до Китай. Но за разлика от Азия и други пазари, където соята е синоним на евтин ежедневен протеин, бразилците ядат толкова малко от нея, че тя се превърна в скъп нишов продукт.
На своите внимателно подбрани страници в социалните медии, готвачи от висок клас приготвят кубчета тофу, украсени с годни за консумация цветя и лепкав ориз, покрит с едамаме, увит в тънко нарязани моркови.
В супермаркетите на Сао Пауло бразилците с минимална работна заплата ще трябва да отделят заплатата си за цял ден само за 250 грама тофу.
Боливийците, нигерийците и руснаците консумират повече соя средно от бразилците, според консултантската компания за земеделие Agromeris. Установено е, че Бразилия е единственият голям пазар за храни, който произвежда толкова много соя, но не я консумира.
Джейкъб Голбиц, който ръководи проучването преди няколко години, каза, че всичко се дължи на културата.
Кога Бразилия започва да произвежда соя?
Масовото производство на соя започва едва през 70-те години на миналия век в Бразилия, след като нова наука отваря вратата за отглеждане на стокови култури в огромната, слабо населена вътрешност на страната.
Извън азиатската диаспора, бразилците все още гледат накриво на екзотичните зелени зърна - почти всички от тях се отглеждат за износ в Азия и Европа за угояване на едър рогат добитък, прасета, птици и риба.
Предвижда се Бразилия да произведе рекордните 170 милиона метрични тона соя през следващата си реколта, в сравнение със 125 милиона метрични тона, отглеждани в Съединените щати, които надмина през 2020 г.
Бумът дойде с екологични разходи. В продължение на десетилетия разширяващата се соева граница на Бразилия е допринесла за обезлесяването в тропическите гори на Амазонка и саваната.
Около 98% от бразилската соя е генетично модифицирани организми (ГМО), за да издържат на интензивната употреба на хербициди в промишлени плантации, което добави стигма на местния пазар. Така че хранителните компании, предлагащи тофу и соево мляко на придирчивите бразилци, разчитат на скъпо паралелно отглеждане на органична соя без ГМО – или вносни продукти от далечна Япония – и цените са високи.
Бразилският закон не забранява консумацията на соя с ГМО от човека. Компаниите обаче полагат големи усилия и плащат солидна премия, за да доставят традиционна соя, която за мнозина се е превърнала в синоним на органични и здравословни съставки.
Последвайте businessnovinite.bg в INSTAGRAM
Последвайте businessnovinite.bg във FACEBOOK
Последвайте businessnovinite.bg в LINKEDIN
Първото му пътуване беше на 1 януари миналата година.
Защо използването на AI в киното разяри зрителите?
"Това е недопустимо", коментира председателят на Българската асоциация по водите