
Работа след пенсионирането: Истини и заблуди
Какво трябва да знаете?
Бразилците ще трябва да отделят заплатата си за цял ден само за 250 грама тофу, произведено от соя
Бразилия е най-големият производител на соя в света, като доставя средно над милион тона седмично до Китай. Но за разлика от Азия и други пазари, където соята е синоним на евтин ежедневен протеин, бразилците ядат толкова малко от нея, че тя се превърна в скъп нишов продукт.
На своите внимателно подбрани страници в социалните медии, готвачи от висок клас приготвят кубчета тофу, украсени с годни за консумация цветя и лепкав ориз, покрит с едамаме, увит в тънко нарязани моркови.
В супермаркетите на Сао Пауло бразилците с минимална работна заплата ще трябва да отделят заплатата си за цял ден само за 250 грама тофу.
Боливийците, нигерийците и руснаците консумират повече соя средно от бразилците, според консултантската компания за земеделие Agromeris. Установено е, че Бразилия е единственият голям пазар за храни, който произвежда толкова много соя, но не я консумира.
Джейкъб Голбиц, който ръководи проучването преди няколко години, каза, че всичко се дължи на културата.
Кога Бразилия започва да произвежда соя?
Масовото производство на соя започва едва през 70-те години на миналия век в Бразилия, след като нова наука отваря вратата за отглеждане на стокови култури в огромната, слабо населена вътрешност на страната.
Извън азиатската диаспора, бразилците все още гледат накриво на екзотичните зелени зърна - почти всички от тях се отглеждат за износ в Азия и Европа за угояване на едър рогат добитък, прасета, птици и риба.
Предвижда се Бразилия да произведе рекордните 170 милиона метрични тона соя през следващата си реколта, в сравнение със 125 милиона метрични тона, отглеждани в Съединените щати, които надмина през 2020 г.
Бумът дойде с екологични разходи. В продължение на десетилетия разширяващата се соева граница на Бразилия е допринесла за обезлесяването в тропическите гори на Амазонка и саваната.
Около 98% от бразилската соя е генетично модифицирани организми (ГМО), за да издържат на интензивната употреба на хербициди в промишлени плантации, което добави стигма на местния пазар. Така че хранителните компании, предлагащи тофу и соево мляко на придирчивите бразилци, разчитат на скъпо паралелно отглеждане на органична соя без ГМО – или вносни продукти от далечна Япония – и цените са високи.
Бразилският закон не забранява консумацията на соя с ГМО от човека. Компаниите обаче полагат големи усилия и плащат солидна премия, за да доставят традиционна соя, която за мнозина се е превърнала в синоним на органични и здравословни съставки.
Последвайте businessnovinite.bg в INSTAGRAM
Последвайте businessnovinite.bg във FACEBOOK
Последвайте businessnovinite.bg в LINKEDIN
Какво трябва да знаете?
Но този път Тръмп заяви, че няма да има изключения от правилата нито за отделни продукти, нито за конкретни държави
От началото на годината дружеството работи с всичките си 8 енергийни блока