1 USD
1.83594 BGN
Петрол
Bitcoin
$65,653.5

Заради лошо поведение: Киото забранява на туристите да влизат в части от квартала на гейшите

Свят

Броят на чуждестранните туристи в Япония се е увеличил със 79,5 % през януари спрямо година по-рано

На посетителите на квартала на гейшите Гион - една от най-популярните забележителности в Киото - ще бъде забранено да влизат в живописните му улички, тъй като властите в Япония се опитват да се справят с драматичния ръст на туризма, съобщава The Guardian. 

Жителите на града се борят да съчетаят финансовия подем от завръщането на броя на посетителите преди пандемията с пренаселеността и случаите на лошо поведение сред туристите.

Снимка: iStock

Гион, където могат да бъдат забелязани традиционните артистки гейко и майко на път за вечерните им срещи в чайната, редовно е обект на посегателства от страна на посетители със смартфони, някои от които пренебрегват знаците, изискващи да се пазят на разстояние и да не докосват скъпите кимона на жените. Имало е и оплаквания от хора, които са навлезли в частна собственост.

Снимка: Pexels

През декември съвет на жителите на Гион призова градската управа да предприеме мерки срещу недисциплинираните туристи, оплаквайки се, че техният квартал "не е увеселителен парк". 

Представители на Киото заявиха, че забраната за влизане в тесните частни улички на Гион ще влезе в сила следващия месец, въпреки че не е ясно как ще се прилага ограничението.

"Не искаме да го правим, но сме отчаяни", заяви членът на съвета Исоказу Ота, като добави, че ще бъдат поставени табели, напомнящи на посетителите за новите мерки.

Основната пътна артерия в района, улица Ханамикоджи, ще остане отворена за туристи. 

Ота се оплака, че някои посетители се държат като любители папараци, когато забележат гейша да се разхожда по тесните улички, някои от които са широки само два метра.

Предишните опити да се насърчат туристите да не се приближават до жените, включително табели и глоби до 10 000 йени за недобросъвестно снимане, не успяха да възпрат посетителите, решили да направят снимки на жените.

Киото, столицата на Япония в продължение на повече от 1000 години до 1868 г., не е единствената японска дестинация, която се бори със свръхтуризма, след като през април миналата година бяха отменени ограниченията на Covid-19. 

Тази седмица властите в префектура Яманаши съобщиха, че ще започнат да събират такса от 2000 йени (10,50 паунда) за изкачване на планината Фуджи, където туристите са обвинявани, че изхвърлят отпадъци и рискуват здравето и безопасността си, като се опитват да изкачат 3776-метровата планина. Дневният брой на посетителите също ще бъде ограничен, когато през юли започне сезонът за катерене. 

Броят на чуждестранните посетители в Япония се е увеличил със 79,5 % през януари спрямо година по-рано до около 2,69 милиона, достигайки нивата, наблюдавани през същия месец на 2019 г., преди пандемията да принуди японското правителство да наложи ограничения за пътуване.

Най-голям брой пътници са дошли от Южна Корея, следвани от тези от Тайван и Китай, съобщи информационната агенция Kyodo.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии