1 USD
1.83027 BGN
Петрол
Bitcoin
$64,726.2

Япония току-що загуби короната си на трета по големина икономика в света

Япония току-що загуби короната си на трета по големина икономика в света

Някога втора по големина икономика в света, Япония продължава да губи позиции. Ето коя страна я изпревари

Япония загуби мястото си на третата по големина икономика в света след САЩ, Китай и Германия, защото азиатският гигант неочаквано изпадна в рецесия, казва CNBC.

  • Как Япония изпадна в рецесия?
  • Исторически предпоставки за развитието на икономиката на Япония
  • Кога Япония спря да бъде "икономическо чудо"? 

 

Някога втора по големина икономика в света, Япония отчете две последователни тримесечия на свиване - спад от 0,4% на годишна база през четвъртото тримесечие след свиването с 3,3% през третото тримесечие. БВП за четвъртото тримесечие рязко се размина с прогнозите за растеж от 1,4% .

 

Рецесия
 настъпва, когато на определен пазар се наблюдават две последователни тримесечия на свиване.

 

За цялата 2023 г. номиналният БВП на Япония е нараснал с 5,7% до 591,48 трилиона йени, или 4,2 трилиона долара въз основа на средния обменен курс през тази година, показват официални данни. Германия, от друга страна, отбеляза ръст на номиналния си БВП с 6,3% до 4,12 трилиона евро, или 4,46 трилиона долара въз основа на средния обменен курс за миналата година.

 

По-слабата японска йена беше ключов фактор за падането на страната до четвъртото място. Но относителната слабост на Япония също отразява намаляването на нейното население и изоставащата производителност и конкурентоспособност, казват икономисти, цитирани от АП.

В исторически план Япония беше рекламирана като „икономическо чудо“, възкръснала от пепелта на Втората световна война, за да стане втората по големина икономика след САЩ. Тя запази тази позиция през 70-те и 80-те години на миналия век. Но през по-голямата част от последните 30 години икономиката на страната е нараснала умерено само в определени моменти, но остана в „депресия“ след срива на финансовия балон, който започна през 1990 г.

Както японската, така и германската икономика, се захранват от силни малки и средни предприятия със солидна производителност.

Подобно на Япония през 60-те и 80-те години на миналия век, през по-голямата част от времето Германия вървеше напред, доминирайки глобалните пазари за продукти от висок клас като луксозни автомобили и промишлени машини, продавайки толкова много на останалия свят, че половината от икономиката ѝ работеше само върху износа.

Въпреки това икономиката на Германия също е една от зле представящите се миналата година и също се сви през последното тримесечие с 0,3%.

Икономиката на Великобритания също се сви в края на миналата година, а страната съобщи, че е навлязла в техническа рецесия през октомври-декември, като се е свила с 0,3% спрямо предходното тримесечие. Тримесечният спад последва спад от 0,1% през предходния тримесечен период.

Като островна нация със сравнително малко чуждестранни жители, населението на Япония намалява и застарява от години, докато това на Германия е нараснало до близо 85 милиона, а имиграцията там продължава да помага да се компенсира ниската раждаемост.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии