1 USD
1.83027 BGN
Петрол
Bitcoin
$64,726.2

Заплатите в Европа изостават безпрецедентно заради високата инфлация

 Заплатите в Европа изостават безпрецедентно заради високата инфлация

Ще тръгнат ли възнагражденията нагоре, за да се избегне социалното недоволство?

ЕЦБ трябва да пребори инфлация от над 10% в момента, а федералният резерв в САЩ има насреща си 7,7%. Основният двигател и на Стария континент, и отвъд океана са цените на енергоносителите и храните.

Докога ще продължи поскъпването на живота и ще тръгнат ли заплатите нагоре?

Докато в САЩ заплатите изостават с около 2% спрямо инфлацията, то в ЕВропа разликата е безпрецедентна 6%.

Снимка: iStock

През последните месеци виждаме нещо безпрецедентно в Европа - разликата между заплати и инфлация. „Това е рецепта за социално недоволство, за сериозни протести и сериозно напрежение в обществата", прогнозира банкерът Петър Андронов по време на дискусия за "Банките и бизнесът".  Според него,  това означава, че властите в различните държави ще направят компромис да вдигнат заплатите за да избегнат социалното напрежение. "Ако това се случи, основната инфлация ще бъде допълнително подсилена от нарастването на заплатите в западните страни и еврозоната“, смята банкерът.  

Според анализаторите инфлацията ще забави темпа си през следващата година и в САЩ, и в Европа. Изключение ще бъде Унгария, защото властите там изкуствено поддържат цените на нива от преди 2-3 години. Но инфлацията,  няма да изчезне, а ще се реализира със закъснение, коментира Петър Андровнов.  Така прогнозите за бъдещето икономическо развитие са трудни. Варират от 0 до 3%.

Колко тежка ще бъде рецесията в Европа? 

Колко тежка ще е кризата в Европа, зависи от продължителността на конфликта в Украйна.  Според анализаторите войната ще е продължи поне до следващата година, а някои казват дори повече.  Анализ на KBC груп показва, че сценарият с дълбока рецесия е с вероятност около 35 – 40% според пазарните участници, най-благоприятният, но и най-малко вероятният сценарии е за прекратяване на огъня. Подобно развитие, според анализаторите има едва 5% шанс. Водещият сценарии е мека рецесия с 60% шанс за реализация. Прогнозите обаче са много трудни. Ето някой от ключовите фактори, от които зависи икономическото развитие в следващите месеци. 

Следващата зима ще е по-тежка 

Един от важните въпроси е обезпечена ли е с газ Европа?След мобилизацията под заплахата от газова криза, запасите от природен газ на европейския континент тази зима са безпрецедентно високи. Хранилищата са плъни на 95% нещо, което  не се е случвало поне от 10 години назад, а почти всички страни имат  запаси поне за 100 дни. Настоящата зима ще бъде тежка за Европа, но по-тежка ще бъде следващата. Тази е преодолима на фона на запасите“, коментира Петър Андронов изпълнителен директор в направление „Международни пазари“ в KBC. 

Снимка: istockphoto

Позовавайки се на доклад на МАЕ, по-големият проблем ще бъде следващата зима, когато Европа ще трябва да се справи с поне две предизвикателства. Едното е връщането на Китай на пазара на енергоносители след COVID- 19, респективно увеличаване на търсенето и цените, което ще затрудни доставките в Европа и второ - факт е, че през първите 3 месеца на тази година Европа се зареждаше с около 45% руски газ. „Това вече не е така, под 15% е степента с която Европа и делът на руския природен газ в европейското обезпечаване вероятно ще падне към нула, но така или иначе тези обстоятелства са основен проблем за следващата зима“, коментира Андронов.

 

Снимка: iStock

Все пак има надежда - виждаме преструктуриране на потреблението на газ в европа. „Виждаме нови дискусии за запазване на ядрени реактори за по- дълго време, които бяха решили да ги затворят. Има повече ток от ВЕЦ, има LNG достъп. „Така, ако се вземе цялостно картина, потреблението на газ ще е по-малко“, допуска анализът на Петър Андронов.

 

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии