1 USD
1.88477 BGN
Петрол
75.17 $/барел
Bitcoin
$97,059.2

Забравете за златото, в Средновековието са плащали със сирене

Свят

От средновековна валута до гурме деликатес

Когато погледнем назад в икономическата история има примери за стоки, които променят първоначалното си предназначение и се превръщат в разменно средство. Точно такава история има и швейцарското сирене Tête de Moine, което се превръща в платежно средство.

От монашеска трапеза до средство за плащане

Изберете магазин

Разгледай онлайн нашите промоционални брошури

Цените са валидни за периода на акцията или до изчерпване на наличностите. Всички цени са в лева с включен ДДС.
Advertisement

Tête de Moine, или на български преведено "Глава на монах", води началото си от 12-ти век в абатството Белле в Швейцария. По информация, взета от официалния сайт на сиренето, това е полутвърдото сирене, приготвено от краве мляко, първоначално било част от монашеската диета, но бързо придобило по-широка стойност. 

Първите писмени сведения за използването му като разменно средство датират от 1192 г., когато монасите го използвали за плащане на годишен наем за земи. С течение на времето фермери-наематели също започнали да уреждат задълженията си със собствениците на земя, разчитайки именно на това сирене. В един момент то дори било приемано като дар за принцовете-епископи на Базел. 

Защо е кръстено „Глава на монах“?

Името Tête de Moine се появява около 1790 г., а произходът му има две основни обяснения. Едната теория разказва, че името идва от начина, по който сиренето се консумира - чрез остъргване, което напомня на обръснатата глава на монах. Другата теория предполага, че името се свързва с броя сирена, съхранявани за всеки монах в манастира. 

От средновековна валута до гурме деликатес

Много и различни стоки са се използвали като разменно средство през годините. Сол, чай дори и сирене. Историята на Tête de Moine е доказателство за адаптивността на икономиката и нестандартните форми на валута. 

Днес сиренето се цени не само заради богатото си минало, но и заради уникалния начин на сервиране. Вместо да се реже, то се оформя на фини розички с помощта на специално устройство Girolle, което засилва аромата му. 

Tête de Moine е пример за това как един прост хранителен продукт може да се превърне в културна и икономическа икона. От монашеските килии до гурме ресторантите по света.

Последвайте businessnovinite.bg в INSTAGRAM

Последвайте businessnovinite.bg във FACEBOOK

Последвайте businessnovinite.bg в LINKEDIN

Съдържанието е информативно и не представлява консултация, препоръка или съвет за вземане на инвестиционно решение.

Последни публикации