Бизнеси в Израел затварят след атаката на "Хамас"

Бизнеси в Израел затварят след атаката на "Хамас"

През 2014 г. 50-дневната война в Газа нанесе щети в размер на 0,3% от БВП на страната

Цените на израелските акции и облигации се понижиха, а много предприятия бяха затворени, ден след като въоръжени бойци на "Хамас" от Газа убиха стотици израелци и отвлякоха неизвестен брой други, предава Reuters. 

Основните индекси на акциите в Тел Авив  завършиха с близо 7% понижение, водени от 9% спад на банковите акции при оборот от 2,2 млрд. шекела (573 млн. долара), а цените на държавните облигации спаднаха с цели 3% в първоначалната реакция на пазара на най-кървавото нападение срещу Израел от десетилетия насам. 

Снимка: EPA

Въпреки че валутният пазар е затворен в неделя, шекелът вече е на най-слабото си ниво за годината, поради силно оспорвания правителствен план за реформиране на съдебната система.

"Очаква се този кръг от насилие да бъде по-продължителен и тежък от предишните, което очевидно ще има по-негативно въздействие върху икономиката и фискалния бюджет", заяви Джонатан Кац, главен икономист в Leader Capital Markets. 

"Шекелът най-вероятно ще отслабне рязко и виждаме голяма вероятност в някакъв момент Централната банка на Израел да продаде валута." 

Снимка: Reuters

Въоръжени лица от палестинската групировка "Хамас" нападнаха израелски градовe, убивайки най-малко 400 израелци, преди да отвлекат десетки заложници и да се върнат в Газа.

Израел отвърна с въздушни удари по цели на "Хамас" в Газа.

Бойците от Газа също така изстреляха хиляди ракети към Израел, някои от които достигнаха до Тел Авив, което накара авиокомпаниите да преустановят полетите до и от Израел.

Министърът на финансите Безалел Смотрич заяви, че е наредил на ръководителите на министерствата бързо да предоставят необходимите бюджети за управление на войната. 

Банката на Израел заяви, че е твърде рано да се оценяват икономическите щети от конфликта, но посочи 50-дневната война с бойците на "Хамас" в Газа през 2014 г., която нанесе щети за 3,5 млрд. шекела, или 0,3 % от брутния вътрешен продукт. Централната банка прогнозира растеж от 3% през 2023 и 2024 г.

Снимка: EPA

Delta Air Lines съобщи, че полетите от и до Израел до Ню Йорк и Атланта са отменени до понеделник, а United Airlines заяви, че "бъдещите операции на TLV (летището) ще бъдат преустановени, докато условията не позволят тяхното възобновяване". Air India съобщи, че полетите до и от Тел Авив ще бъдат преустановени до 14 октомври.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст