1 USD
1.80527 BGN
Петрол
Bitcoin
$51,209.9

Петролът скочи с близо 5% заради конфликта в Израел: Обзор на пазарите

Петролът скочи с близо 5% заради конфликта в Израел: Обзор на пазарите

Доларът също е повлиян от конфликта

Цената на петрола скочи с близо 5%, след като изненадващата атака на "Хамас" срещу Израел предизвика страхове от шок в предлагането. Златото също поскъпна заедно с долара, съобщава Bloomberg.

Снимка: Ройтерс

Американският суров петрол West Texas Intermediate се покачи над 88,41 долара за барел (4,69%), докато Брент достигна 88,67 долара (4,53%), тъй като търговците се опасяват от по-продължителен конфликт, след като САЩ заявиха, че изпращат военни кораби в региона, според CNBC.

Доларът поскъпна спрямо еврото и паунда, докато по-рисковите валути се понижиха. Йената – друго предпочитано убежище за инвеститорите – се засили. Междувременно австралийските и новозеландските облигации обърнаха ранните си спадове, а фючърсите на американски акции увеличиха загубите.

Снимка: Ройтерс

Последствията от атаките в Израел отекнаха на пазарите в Близкия изток в неделя, с рязко понижение на акциите, а израелският референтен борсов индекс TA-35, който отчете най-голямата си загуба от повече от три години, като се понижи с 6,5%.

Иран е едновременно основен производител на петрол и поддръжник на Хамас. Всяко отмъщение срещу Техеран може да застраши преминаването на кораби през Ормузкия пролив, жизненоважен канал, който Иран преди това заплаши да затвори, добавя Bloomberg.

Снимка: Reuters

Припомняме, че рано в събота по време на голям еврейски празник, палестинската въоръжена групировка „Хамас“ започна многостранно проникване в Израел - по суша, море и въздух, използвайки парапланери. Атаката беше извършена часове след като хиляди ракети бяха изпратени от Газа към Израел.

Още от разказите на българите, които се намират в Израел:

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии