1 USD
1.78598 BGN
Петрол
Bitcoin
$37,206.2

В знак на протест: Сърбите в Северно Косово напускат държавната си работа

В знак на протест: Сърбите в Северно Косово напускат държавната си работа

Правителството на Косово ще започне да налага глоби на сръбски шофьори, използващи стари регистрационни номера

Сърбите, живеещи в Северно Косово заявиха, че напускат постовете си в държавните институции, включително правителството, полицията и съда, в знак на протест срещу заповедта на Прищина да започнат да използват косовски регистрационните номера на превозните си средства, казва Reuters.

Дългогодишният спор за регистрационните номера разпали напрежението между Сърбия и нейната бивша провинция Косово, която получи независимост през 2008 г. и е дом на малко останали сърби на север, подкрепени от Белград.

След среща на сръбски политически представители в Северно Косово лидерът на сръбското малцинство Горан Ракич каза, че подава оставка от поста си в правителството на Прищина.

Той каза пред репортери, че други представители на 50-хилядното сръбско малцинство на север също са напуснали работата си в общинските администрации, съдилищата, полицията и парламента в Прищина.

Ракич каза, че напусналите няма да обмислят връщането си на работа, освен ако Прищина не отмени заповедта да сменят регистрационните номера на колите си, останали от 90-те години, когато Косово беше част от Сърбия, с държавните номера на съвременно Косово.

Премиерът Албин Курти призова сърбите да не "бойкотират или изоставят държавата на Косово".

„Те служат на всички нас, на всеки един от вас. Не ставайте жертва на политически манипулации и геополитически игри“, добави Курти в публикация във Facebook.

Някои полицейски части удължават смените до 12 часа от нормалните осем, за да компенсират отсъствието на сръбските служители.

НАТО, който все още разполага с около 3700 войници, за да поддържа крехкия мир, очаква от Прищина и Белград да проявят стабилност и да предотвратят ескалация.

„НАТО остава бдителен и готов да се намеси, ако стабилността бъде застрашена“, написа в Twitter заместник-генералният секретар на НАТО Мирча Джоана.

Правителството на Косово заяви, че ще започне да налага глоби този месец на сръбски шофьори, използващи стари регистрационни номера отпреди обявяването на независимостта, и ще конфискува превозни средства, чиито номера не са променени до 21 април 2023 г.

Основните поддръжници на Косово, САЩ и Европейският съюз, призоваха Курти да отложи прилагането на решението за автомобилните номера с още 10 месеца, но той отказа.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии