1 USD
1.83233 BGN
Петрол
Bitcoin
$67,420.5

Турция пуска свой национален автомобилен завод следващата седмица

Турция пуска свой национален автомобилен завод следващата седмица

Започва обратното броене за откриването на първия национален автомобилен завод в Турция

След точно една седмица турската общественост ще стане свидетел на дългоочакваното откриване на огромен производствен завод, който трябва да създаде първата местна марка автомобили в страната, която се очаква да излезе на пътя през следващите месеци.

Церемонията по откриването ще бъде в северозападната провинция Бурса на 29 октомври, като датата е избрана, за да съвпада с 99-ата годишнина на Турската република. Очакванията са брандът да представи първия изцяло електрически SUV на Togg, който ще слезе от поточната линия, съобщава Daily Sabah. 

Събитието ще доближи Турция до изпълнението на дългогодишна мечта за изграждането на първия национален автомобил в страната.

Доган отдавна настоява индустриалците в страната да създадат автомобил като част от визията си да превърне Турция в икономическа сила.

Автомобилът ще се произвежда от консорциум от пет турски компании, наречен Automobile Initiative Group of Türkiye или Togg, в сътрудничество със Съюза на камарите и стоковите борси на Турция (TOBB).

Изграждането на инженерните, дизайнерските и производствените мощности на Togg започна в средата на 2020 г., почти две години след като президентът Ердоган разкри създаването на консорциума, който се ръководи от бившия изпълнителен директор на технологичния гигант Bosch Мехмет Гюрджан Каракаш.

Заводът е построен на площ от 1,2 млн. квадратни метра в квартал Гемлик в Бурса.

Бурса е наричана автомобилната столица на страната, тъй като е дом на производствени мощности на много чуждестранни марки, включително турско-френското съвместно предприятие Oyak Renault и Tofaş, съвместно предприятие на турския Koç Holding и италианско-американския производител на автомобили Fiat Chrysler.

През декември 2019 г. Ердоган представи прототипи на SUV и седан на Togg, както напълно електрически, така и модели от C-сегмента.

Снимка: Twitter/Togg

SUV се очаква да излезе на пазара през първото тримесечие на 2023 г. и ще бъде първият електрически спортен автомобил, произведен в континентална Европа от нетрадиционен нов производител.

Togg ще произвежда пет различни модела – SUV, седан, C-хечбек, B-SUV и B-MPV – до 2030 г. Масовото производство на SUV ще бъде последвано от седана.

Марката цели да произведе 1 милион автомобила в пет различни сегмента до 2030 г.

Автомобилът е проектиран от италианската дизайнерска компания Pininfarina, която е създала модели за Ferrari и базирания в Калифорния производител на електрически автомобили Karma.

Togg избра компанията за усъвършенствани технологии за литиево-йонни батерии Farasis като свой бизнес партньор за батерията в автомобилите. Очаква се колата да достигне 80% заряд за по-малко от 30 минути с бързо зареждане. Той ще има обхват между 300 километра до 500 километра.

Тестовете на писта показват, че на колата ще са нужни около 7,6 секунди, за да ускори от нула до 100 км/ч с 200 конски сили и под 4,8 секунди с двигател с 400 конски сили.

Togg е второто усилие на Турция да произведе автомобил, произведен в страната. През 60-те години на миналия век група турски инженери построиха прототипи на автомобил, наречен Devrim, или Революция на английски. По-късно проектът е изоставен.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии