1 USD
1.80029 BGN
Петрол
Bitcoin
$69,873.9

В тази европейска страна забраняват вноса на автомобили на повече от 15 години

В тази европейска страна забраняват вноса на автомобили на повече от 15 години

Това ще се случи от 1 юли

 

До края на март Министерството на транспорта и морските въпроси на Черна гора ще приеме промени в Наредбата за техническите изисквания към превозните средства, които се внасят или пускат за първи път на пазара, с които ще се забрани вносът на автомобили на възраст над 15 години, предава БТА. 

„Прилагането на тази мярка ще започне от 1 юли и включва забрана за внос на превозни средства по стандарт „Евро 4“, така че минималният стандарт за внос ще стане „Евро 5“, съобщиха от министерството.

Автомобилите, произведени от 2009 г. до 2013 г., отговарят на стандарта „Евро 5“, който позволява до емисията на един грам въглероден окис на километър пробег. 

Евростандартите са въведени от ЕС през 90-те години на миналия век и представляват законови ограничения за емисиите на вредни газове от автомобилите, които постепенно стават все по-строги.

Новите автомобили, внасяни в Черна гора в момента, трябва да отговарят на стандарта „Евро 6“, а използваните – „Евро 4“.

От министерството обясниха, че целта на тази мярка е обновяване на автомобилния парк, като ограничението за внос не важи за съществуващи по вътрешните пътища по-стари автомобили, така че те могат да се движат, стига да преминат успешно технически преглед.

От министерството на транспорта добавиха, че анализът, който са направили с Факултета по машинно инженерство, показва, че средната възраст на превозните средства в Черна гора е около 16 години.

От Екофонда съобщиха за МИНА, че през миналата година са отпуснати общо 253 500 евро субсидии за електрически и хибридни превозни средства, като от средствата са се възползвали граждани, обществения сектор и фирми. 

По данни на статистическата служба на Черна гора – Монстат, през миналата година в страната внесените като нови и употребявани и регистрирани за първи път превозни средства през миналата година те са 31,23 хил., с 30 на сто повече от 2022 г.

Във ВИДЕОТО можете да видите колекцията на един пернишки колекционер, който не се страхува от възрастта на автомобилите! 

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии