В тази страна отваря първият напълно безплатен хранителен магазин

Свят

Всеки ли може да го посети?

 

Представете си, че влизате в магазина, избирате всички хранителни продукти за седмицата и не се притеснявате, че ще ви излезе голяма сметката на касата. 

За клиентите на Хранителната банка в Реджина, Канада това скоро ще бъде реалност, пише cbc.ca. 

От началото на пандемията насам броят на потребителите на хранителни банки в цялата страна се е увеличил с 25 %, като само в Реджина този брой е нараснал. Едно на всеки осем семейства - и едно на всеки четири деца - в момента изпитва продоволствена несигурност в града. От 16 000 месечни клиенти 44% са деца.

Снимка: Reuters

Новият общностен хранителен център на хранителната банка в Реджина, създаден по модела на традиционен магазин за хранителни стоки, ще отвори врати това лято на мястото на бившия правителствен магазин за алкохол в центъра на града. 

Проучване на „модела на избор"

Хъбът ще даде на хората, които разчитат на хранителната банка, възможност сами да определят какво да вземат вкъщи, за да нахранят семействата си, вместо да им се предоставят стандартизирани продукти.

„Когато даваш възможност за избор, даваш не само достойнство, но всъщност смятаме, че можем да нахраним с около 25 процента повече хора“, казва вицепрезидентът на хранителната банка в Реджина Дейвид Фрох.  

Това е така, защото клиентите не винаги имат приложение за всички продукти, които обикновено получават. 

"Обикновено разменям със съседите си и се разменяме напред-назад, така че някак си работим по този начин. Но много хора не го правят", казва клиентът на хранителната банка Джон Уайт.

„Така че много неща просто се изхвърлят.“

Уайт се обръща за първи път към хранителната банка за помощ преди пет години, след като травма на рамото го прави неработоспособен. Той се консултира с Обществения хранителен център и казва, че се е съсредоточил върху изразяването на нуждите на колегите си, които са различни. Tой каза, че обича да приготвя несложни ястия, като паста, докато семейство с деца може да се нуждае от повече продукти и месо.

Той каза, че ако може сам да си избере хранителните продукти в помещение, което прилича на магазин за хранителни стоки, това ще бъде по-удобно.

„С подобно нещо може да стане само по-добре“, каза Уайт.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст