1 USD
1.81684 BGN
Петрол
Bitcoin
$67,746.4

В тази страна доматите вече са по-скъпи от бензина

Свят

Световна верига за бързо хранене дори обяви, че няма достатъчно домати за направата на бургери

 

По-рано този месец новината, че доматите на McDonald’s в Ню Делхи са свършили, започна да циркулира в индийските социални медии, тъй като изображение на официална бележка, залепена на прозорците на ресторанта, бързо стана вайръл.

„Въпреки усилията ни, не сме в състояние да получим адекватни количества домати, които да преминат нашите строги проверки за качество от световна класа“, се казва в известието. „Следователно за момента сме принудени да ви сервираме продукти без домати.“

Но липсващите резени домати от бургерите на McDonald’s може да са едно от последните неща, за които обикновените индийци си мислят на фона на недостига и рязко покачващите се цени. Доматите формират основата за къри - ястие, популярно в цяла Индия, казва Time.

Снимка: iStock
Каква е текущата цена и наличност на домати в Индия?

През последните месеци средната цена на доматите е скочила с над 300%. Средната цена на килограм домати е била 107,18 рупии (1,31 долара) през юли спрямо 32,58 рупии (0,40 долара) през юни, според данни на Министерството на потребителите на Индия. На 25 юли цената на 1 килограм домати достигна 203 рупии (2,48 долара), близо три пъти повече в сравнение с миналата година, когато струваше 80 рупии (0,98 долара),

Сега тези зеленчуци струват повече от бензина, който е средно 106,31 рупии (1,29 долара) за литър за същия период.

В същото време доставките също са се свили. Един производител на домати в щата Харяна казва пред The Guardian, че реколтата му от домати тази година е половината от обичайните 30 000 килограма домати, които продава всяка година.

Какво е причинило недостига на домати?

Изменението на климата е основната причина за недостига тази година, според експерти по климата, което според фермери и търговци е нарушило търсенето и предлагането. През първите шест месеца на 2023 г. в голяма част от страната се наблюдават нестабилни метеорологични модели, като горещите вълни идват рано и продължават по-дълго, а екстремните валежи увреждат културите.

В големите индийски щати, произвеждащи домати, като Андхра Прадеш, Махаращра и Карнатака, наводненията са основната причина за скока на цените, според Националния институт за управление на биотичния стрес на страната.

Снимка: iStock
Какъв е отговорът на правителството на недостига?

Недостигът спъна правителството, което на 30 юни стартира „Tomato Grand Challenge Hackathon“ в Делхи, за да събере идеи как да се бори с нарастващите цени на доматите. В средата на юли Министерството на защитата на потребителите нареди на земеделските и потребителските кооперации „незабавно да набавят“ домати от mandis или зеленчукови пазари от щати с високо производство като Андхра Прадеш, Карнатака и Махаращра, за да ги преразпределят в големите градове, включително Делхи и Мумбай .

Миналата седмица Ашвини Кумар Чубей, държавен министър на Индия по въпросите на потребителите, каза пред горната камара на парламента, че цените на доматите вероятно ще паднат с пристигането на нови култури от Мадхя Прадеш и Махаращра, въпреки че не уточни кога.

Но тежкото положение с доматите за втория по големина производител в света също накара хората да се обърнат към други алтернативи. Домакинствата, които вече се борят с нарастващите разходи за живот в страна, където БВП на глава от населението е около 200 долара на месец, намаляват съставката и се обръщат към по-евтини алтернативи като доматено пюре.

Снимка: iStock

В северния щат Утаракханд високите цени дори накараха някои да прекосят границата до съседен Непал, където доматите могат да бъдат намерени на почти половин цената.

А знаете ли колко струват доматите у нас: 

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии