1 USD
1.80911 BGN
Петрол
Bitcoin
$70,477.0

Това са градовете с най-много милиардери

Това са градовете с най-много милиардери

Москва губи сериозни позиции в класацията

Милиардери има нявсякъде по света, но има определени места с най-висока концентрация на богаташи. Това са обикновено големи и развити градове. 

Може би не е изненада, че градът с най-много милиардери е Ню Йорк. Градът е дом на 345 600 милиардери и милионери с общо лично богатство, което надхвърля 3 трилиона долара. Ню Йорк е дом на много компании от Fortune 500 и е финансовото сърце на Съединените щати, пише Forbes. 

Пекин беше най- богатият град през 2021 г., но той и други китайски градове затъваха на фона на регулаторните репресии от страна на китайското правителство върху икономиката. Китайските градове са загубили общо 29 милиардери и около 375,6 милиарда долара богатство за една година.

Никой град не е претърпял по-голям спад от Москва, която падна от номер 4 на най-милиардерски град през 2021 г. до номер 7 миналата година. Строгите международни санкции и затворените пазари означават, че 34 руснаци отпаднаха от списъка на световните милиардери за 2022 г.; около три четвърти от тях са живели в Москва. Общото състояние на милиардерите, живеещи в руската столица, сега е 214,9 милиарда долара, спад от 420,6 милиарда долара миналата година. Само преди десетилетие Москва оглави класацията на градовете с най-много жители милиардери.

Въпреки разместването в класацията, градовете, в които милиардерите избират да живеят, до голяма степен са едни и същи. Единственото ново влизане в списъка тази година беше южнокорейската столица Сеул, която измести Ханджоу от 10-то място. 

Ето и топ 5 на градовете с най-много милиардери

Ню Йорк: 107 милиардери

Общо нетно състояние: 640,4 милиарда долара
Най-богатият жител: Майкъл Блумбърг, 82 милиарда долара

Ню Йорк спечели осем нови жители милиардери през изминалата година, повече от всеки друг град в списъка. Повечето са във финансовата индустрия, включително основателят на Thrive Capital Джош Кушнер и титанът на частния капитал Рамзи Мусалам. 

Пекин: 83 милиардера

Общо нетно състояние: 310 милиарда долара
Най-богатият жител: Джан Имин, 50 милиарда долара

Засиленият правителствен контрол отприщи пробеми за супербогатите в китайската столица, които са изгубили 174,3 милиарда долара от общото си състояние от 2021 г. насам. Загубата на 17 милиарда включва Кейт Уанг, основателят на китайския вейпинг гигант RLX Technology, и Уил Уей Ченг, главен изпълнителен директор на фирмата за превози Didi Global.

Хонконг: 68 милиардери
Общо нетно състояние: 304,6 милиарда долара 
Най-богатият жител: Лий Шау Ки, 32,6 милиарда долара

Друг град с драматичен спад на милиардерите, Хонконг загуби дузина на фона на година на пазарен смут и строги протоколи за Covid-19. Освен всичко друго, Хонконг загуби двама милиардери, Шинг-бор Танг и Лий Ман Тат, които починаха през 2021 г.

Снимка: istockphoto.com
Лондон: 66 милиардери
Общо нетно състояние: 324,1 милиарда долара
Най-богатият жител: Лен Блаватник, 32,5 милиарда долара
Лондон се издигна до номер 4, тъй като облекчи дългогодишните пандемични ограничения. Влад Яценко, главен технологичен директор на гиганта за цифрово банкиране Revolut, и Денис Свердлоу, който основа британския производител на електронни превозни средства Arrival, са сред новите милиардери, които живеят в Лондон.
 
Снимка: Getty Images
Шанхай: 61 милиардери

Общо нетно състояние: 187 милиарда долара 
Най-богатият жител: Лиу Йонгсин, 13,2 милиарда долара
Шанхай загуби по-малко милиардери от други китайски градове, но въпреки това броят на супербогатите жители спадна от 64 на 61. Най-богатият човек в Шанхай, Лиу Йонгсин, председател на фирмата за земеделие и химикали East Hope Group, повече от удвои състоянието си до около 13,2 милиарда долара.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии