1 USD
2.00516 BGN
Петрол
86.15 $/барел
Bitcoin
$19,008.1

Toyota спря завод в Китай заради недостиг на електроенергия

Свят
 

Компанията не разкрива броя на произведените автомобили, който ще бъде засегнат от спирането на завода

Японският автомобилен гигант Toyota Motor спря завода си в югозападната китайска провинция Съчуан, след като местните власти издадоха заповед за икономии на електроенергия. Това съобщи говорител на компанията, цитиран от Reuters и БТА.  

Снимка: EPA

По думите му заводът в град Чънду, който е съвместно предприятие на Toyota, е преустановил дейността си до събота. Провинция Съчуан ограничи промишленото потребление на електроенергия с оглед на най-големите горещини, сполетели Китай от 60 години насам. Това накара производители на торове, литий и други метали да затворят производствените си мощности или да ги ограничат.

На промишлените потребители в 19 от всички 21 града в провинцията бе наредено да спрат производствата си от 15 август до 20 август, за да дадат приоритет на електроснабдяването на домакинствата, обявиха в неделя властите в Съчуан.

Снимка: EPA

Представителят на Toyota отказа да разкрие броя на произведените автомобили, който ще бъде засегнат от спирането на завода.

"Наблюдаваме ситуацията всеки ден и следваме насоките на правителството", каза той.

Снимка: EPA

По-рано през месеца компанията повиши прогнозата си за нетната печалба до края на финансовата си година (приключваща в края на март 2023 г.) до 2,36 трилиона йени (17,7 милиарда долара).

Снимка: БГНЕС

"По-слабата йена има голямо положително въздействие върху нашите продажби", каза тогава представител на Toyota, цитиран от Киодо.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерия

Създадоха най-голямата пирамида от пластмаса в Гиза

Coldplay
+7

Галерии