1 USD
1.81062 BGN
Петрол
Bitcoin
$51,884.3

Ще избегне ли Европа дълбоката рецесия?

Свят

Вижда се светлина в тунела

Икономиката на еврозоната нарасна изненадващо през последното тримесечие на 2022 г., макар и по-слабо спрямо предходните три месеца, но опровергава опасенията за дълбока рецесия тази зима, тъй като регионът сякаш успя да предотврати надвисналата пълномащабна енергийна криза, пише БНР.

Брутният вътрешен продукт на еврозоната нарасна през последното тримесечие на миналата година с 0,1% спрямо трето тримесечие, когато се повиши с 0,3%, докато средните очаквания на финансовите пазари бяха за спад с 0,1 на сто, показват предварителни данни на официалната европейска статистика Евростат.

Това е най-слабият темп на експанзия от първите три месеца на 2021 г. насам, тъй като търсенето и бизнес активността бяха засегнати от високата инфлация и нарастващи разходи за заеми (растящите лихви), както и от затруднения във веригите на доставки.

БВП на целия ЕС пък остана на нивото от третото тримесечие, когато нарасна с 0,3%.

Спрямо година по-рано БВП се повиши през четвъртото тримесечие в ЕС с 1,8% и в еврозоната - с 1,9% след растеж съответно с 2,5% и с 2,3% през периода юли - септември 2022 г.

Според първата оценка на Евростат за цялата 2022 г. икономиката на ЕС нарасна с 3,6%, а в еврозоната - с 3,5 на сто.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии