1 USD
1.80012 BGN
Петрол
86.66 $/барел
Bitcoin
$23,466.0

Русия обсъжда "газов съюз" с Казахстан и Узбекистан

Свят

Москва увеличава производството в Източен Сибир

Обсъжда се "газов съюз" между Русия, Казахстан и Узбекистан, за да се подкрепят доставките между трите страни и към други купувачи на енергия, включително Китай, заявиха високопоставени руски служители във вторник.

Руският вицепремиер Александър Новак, който спомена доставки за Китай, не даде подробности за плана.

Междувременно говорителят на Кремъл Дмитрий Песков каза, че подробностите по споразумението тепърва ще се обсъждат, но основната идея е координирането на плановете за доставки.

Той цитира примера със Северен Казахстан, който внася газ от Русия и където правителството на Астана обмисля изграждането на тръбопровод, който да снабдява региона с казахстански газ, пише БНР.

В същото време Русия увеличава производството в Източен Сибир, каза той, намеквайки, че Казахстан може да избегне харченето на "десетки милиарди долари" за тръбопроводи, като се ангажира с руски внос.

Говорителят на президента на Казахстан Касим-Жомарт Токаев каза във вторник, че руският президент Владимир Путин е предложил такава идея на среща с него в понеделник. 

Докато Русия е основен износител на природен газ, Узбекистан и Казахстан произвеждат приблизително толкова, колкото потребяват. Двете страни са свързани с газопровод с Русия, а отделен тръбопровод пресича двете по пътя си към Китай.

Въпреки това и двата тръбопровода изпомпват газ предимно от Туркменистан, докато Казахстан и Узбекистан никога не са докладвали за транзитни доставки на руски газ за Китай или други страни.

Русия, засегната от западните санкции заради нахлуването й в Украйна и прекъсването на газопровода "Северен поток", се стреми да увеличи продажбите на своята енергия и стоки в Азия.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерия

Google разкри колко вода използва за охлаждане на центровете си за данни

Coldplay
+9

Галерии