1 USD
1.81062 BGN
Петрол
Bitcoin
$51,884.3

Русия с нови заплахи заради газа

Свят

ЕС планира да въведе максимална цена за руския нефт от 5 декември

Русия ще спре да продава нефт и природен газ на държавите, които възприемат планирания от Евросъюза и Г-7 ценови таван върху руския нефт. Пред руската държавна телевизия говорителят на Кремъл Дмитрий Песков посочи, че позицията Москва е такава "засега":

"Засега изхождаме от заявлението на президента Путин, че с такива страни няма да търгуваме с нефт и нефтени продукти. С газ също. Засега позицията ни е такава. Но сега чуваме да се говори за различни цифри, с твърде много нюанси, които трябва да отчетем. Затова предвид тази линия, установена от президента, бъдете уверени, че във всеки случай никой у нас няма да се простреля сам в крака", каза говорителят.

Европейският съюз планира да въведе максимална цена за руския нефт от 5 декември, така че да ограничи приходите, които Москва използва, за да финансира войната срещу Украйна.

Засега обаче сред държавите от съюза няма единство за нивото на този таван. Лансираната цена от 65-70 долара за барел съответства на текущата цена на руския сорт Уралс, а според Полша и други страни всяка цена над 30-40 долара за барел гарантира на Русия твърде високи печалби. Отказ на Русия да се съобразява с тавана обаче може да доведе до рязко понижение на предлагането и съответно до поскъпване на петрола и горивата на международните пазари.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии