1 USD
1.84617 BGN
Петрол
Bitcoin
$27,149.8

Русия изгаря газ за милиони долари всеки ден. Ето защо

Свят
 

Това част от рутинна операция ли е или изпраща съобщение до Европа?

Русия изгаря природен газ на стойност около 10 млн. долара на ден близо до границата си с Финландия, казват анализатори, цитирани от CNN.

Държавният газов гигант "Газпром" изгаря около 4,34 млн. кубични метра газ на ден в ново съоръжение за втечнен природен газ (LNG), според анализ на топлинните нива и сателитни данни от Rystad Energy.

Това се равнява на 1,6 млрд. кубически метра на годишна база, или около 0,5% от търсенето на газ в блока. Това струва около 10 млн. долара на ден въз основа на спот цената на газа в Европа от миналата седмица.

Изгарянето в завода на „Газпром“ в Портовая е „екологична катастрофа“, каза Rystad, като всеки ден се отделят около 9 000 тона въглероден диоксид. Това е същото количество емисии, произведени за цяла година от повече от 1100 средностатистически американски домове.

Заводът е близо до компресорна станция в началото на тръбопровода "Северен поток 1", една от основните артерии, пренасящи руски газ към Европейския съюз.

Rystad каза, че Русия изгаря газ, който иначе би бил изнесен за Европа чрез тръбопровода, който обикновено представлява повече от една трета от вноса на газ в Европа, но където потоците са ограничени до едва 20% от нормалните нива.

Като цяло износът на газ за Европа от Русия е намалял със 77% тази година в сравнение със същия период на 2021 г., според Rystad. Миналата година Москва обхващаше 45% от общия внос на газ в Европейския съюз, показват данни на Международната агенция по енергетика.

ЕС се опитва да се откаже от руския газ след нахлуването в Украйна преди шест месеца. Държавите членки се надпреварват да запълнят резервите си, да намалят търсенето и да осигурят алтернативни енергийни източници, за да избегнат необходимостта от режим на енергия тази зима.

Тогава защо Русия превръща част от ценния си газ в дим? Това част от рутинна операция ли е или изпраща съобщение до Европа?

Рутинна процедура?

Съоръжението за втечнен природен газ в Портовая трябва да бъде отворено по-късно тази година, каза Rystad, а изгарянето често се случва като част от рутинните тестове за безопасност на нови инсталации.

Но „вероятната големина и продължителност на този непрекъснат период на горене е доста екстремна, за да бъде единственото обяснение“, добави той.

„Този ​​вид изгаряне никога не се е случвало в историята“, каза Zongqiang Luo, старши анализатор, газ и LNG в Rystad, пред CNN Business, като се позовава на нивата на топлината, открита в района.

„За съоръжението за втечнен природен газ в Портовая този вид изгаряне е огромно“, добави той.

Хенинг Глойщайн, директор на Енергия, климат и ресурси в Eurasia Group, каза, че Русия вероятно изгаря газ, създаден като страничен продукт по време на производството на петрол.

„В нормални времена голяма част от този газ щеше да бъде използван за захранване в тръбопроводната мрежа и продаден на Европа. Тъй като Русия рязко намали доставките за Европа, този газ първоначално отиде в руските вътрешни хранилища. Те сега вероятно са пълни, така че газът няма къде да отиде, затова се изгаря“, каза той.

Оперативни проблеми?

Русия може да се сблъска с редица проблеми.

Марк Дейвис, главен изпълнителен директор на Capterio, фирма, която съветва енергийните компании как да изгарят своя газ, каза, че практиката е обичайна в цяла Русия.

„Мисля, че това най-вероятно е оперативен проблем, с който операторът „Газпром“ се бори“, каза той. Едно от обясненията може да е повреда на оборудването.

Но местоположението повдига въпроси. Газпром вероятно ще е транспортирал газа на голямо разстояние от газовото находище Ямал до завода Портовая, когато е можело да бъде изгорен по-близо до източника.

„Разходите за компресиране и транспортиране на газ от находището Ямал до Балтийско море също е вероятно да създадат ненужни загуби за „Газпром“, се казва в него.

Управлението на обширната газова инфраструктура на Русия е сложно, така че изборът на място за изгаряне на газ може да се дължи на лоша координация между операторите.

Послание към Европа?

Русия може и да иска да изпрати съобщение до Европа.

„Русия може да се опитва да каже на Европа „вижте, имаме този газ и го изгаряме, вие избирате да ни затрудните да го пуснем на пазара, “, каза Дейвис.

Rystad започна да проучва изгарянето на газ в Портовая, след като хората във Финландия забелязаха големи пламъци през юли.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерия

Колко ще струва възстановяването на най-големия самолет в света, унищожен от Русия?

Coldplay
+5

Галерии