1 USD
1.78598 BGN
Петрол
Bitcoin
$37,206.2

Рублата стана 2 стотинки

Свят

Тази година рублата падна за втори път под психологическата граница от 100 за долар

Руската рубла олекна днес под 2 стотинки и се котира за 0,019 лв. Kурсът ѝ спрямо долара беше 100,11, а спрямо еврото - 104,65, но Кремъл призова руснаците да не се интересуват от чуждите валути.

Тази година рублата падна за втори път под психологическата граница от 100 за долар на Московската финансова борса. Преди това бе на същото  равнище на 14 август, но се възстанови. Новият спад означава по-слаба покупателна способност на руснаците, принудени да плащат повече за вносни стоки.

В началото на агресията срещу Украйна през февруари 2022 г. курсът на руската валута се срина до 150 спрямо долара, преди да се възстанови благодарение на усилията на правителството да ограничи въздействието на западните санкции и да постави икономиката на военна основа.

Но през последните месеци стойността отново се понижава, защото страната внася повече, а изнася по-малко, като през септември управителят на централната банка Елвира Набиулина предупреди за забавяне на растежа през тази и следващата година, пише sega.bg.

Банката повиши основния си лихвен процент до 13% в опит да подкрепи валутата и да се бори с инфлацията, която все още е над целевата стойност от 4% - през август цените се повишиха с 5,15%.

Обявените миналата седмица планове за мащабно увеличение на разходите за отбрана също засилиха притесненията за държавните финанси, тъй като приходите от петрол и газ продължават да се влияят от санкциите.

Наскоро президентът Владимир Путин нареди на правителството и на централната банка да предприемат мерки за стабилизиране на валутата, като заяви, че нейната слабост е основната причина за повишаването на потребителските цени.

 

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии