1 USD
1.81684 BGN
Петрол
Bitcoin
$67,746.4

Пред фалит: Хотелиерите в Израел очакват плащане за настаняване на евакуирани лица

Пред фалит: Хотелиерите в Израел очакват плащане за настаняване на евакуирани лица

Евакуацията на жителите се координира от Министерството на вътрешните работи, което отговаря за тези, които са евакуирани в радиус 0-5 км от границата

Повече от две седмици след началото на войната в южната част на Израел десетки хиляди евакуирани лица са потърсили подслон в хотели в цялата страна, но хотелите не са получили заплащане за настаняването на тези разселени лица, съобщава Jerusalem Post. 

Един от собствениците на хотели предупреждава: "Ако не получим плащане незабавно, може да се наложи да помолим евакуираните да напуснат, тъй като сме на ръба на фалита".

Снимка: Ройтерс

Хотел Maccabiah Village в Рамат Ган посрещна първите евакуирани от зоната на конфликта. Понастоящем в него са настанени около 700 евакуирани от граничната зона на Газа, като се осигурява пълен пансион, подобно на други хотели, финансирани от държавата. Това е свързано с дневни разходи в размер на около 70 000 долара. 

Освен това в хотела е създадено училище с 15 учители, изцяло финансирано от хотела и с помощта на доброволци. Въпреки това до момента не е получено никакво плащане от държавата.

Дори хотелът в Шефаим, в който са настанени оцелели от конфликта, не е получил никакво плащане.

Как се финансира евакуацията на бежанците от южната част на страната?

Снимка: bTV

Евакуацията на жителите се координира от Министерството на вътрешните работи, което отговаря за тези, които са евакуирани в радиус 0-5 км от границата, както и за тези, които временно напускат по-отдалечените градове. Министерството на вътрешните работи очаква отпускането на бюджетни средства от Министерството на финансите за покриване на разходите за хотел. 

На 25 октомври цялата система ще премине към Министерството на туризма, което ще управлява новите евакуации, удължаването на срока и плащанията към хотелите. Съгласно новата уредба хотелите ще получават 25% аванс при подписване на договора.

Всеки ден към списъка, управляван от Министерството на туризма, се добавят още евакуирани. Министерството на вътрешните работи е насочило евакуираните към туристическата компания "Guide 21" без конкурентен търг, като е получило комисионна от 5-8%, плюс допълнителни 50 шекела на евакуиран. Това споразумение е струвало на държавата няколко десетки милиона шекела.

Министърът на туризма Хаим Кац е предприел мерки за намаляване на разходите. Той намали дневните хотелски такси от 500 на 480 шекела и разшири категорията "деца", като включи в нея деца на възраст 12-18 години, с което на практика намали наполовина дневните разходи. От Министерството на туризма подчертаха, че в момента няма недостиг на хотелски стаи и че непрекъснато преразкглеждат ситуацията и актуализират списъците, които получават от местните власти, за да приемат новопристигащите. Те насърчават хотелиерите, които разполагат със свободни стаи, да се свържат с министерството и да се включат в процеса по настаняване. 

Снимка: Ройтерс

Освен това стана ясно, че дневната такса за евакуирани лица, които не са настанени в хотели, финансирани от държавата, която първоначално беше 100 шекела за дете и 150 шекела за възрастен, вече е променена на 200 шекела за възрастен, а таксата за деца остава 100 шекела на ден.

*1 шекел се равнява на 0,45 лв. 

 

 

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии