1 USD
1.84617 BGN
Петрол
Bitcoin
$28,187.5

По-малките душове стават по-търсени - брандовете са на ход

Свят

В условията на екстремна суша Щатите предприемат мерки в потреблението на вода

Жителите на Калифорния едва ли са по-мръсни от останалите американци, но пък хората в най-гъсто населения щат в страната използват по-малко вода в сравнение с много от своите съграждани, за да се къпят, да мият ръцете си и да чистят тоалетните си, пише Блумбърг.

Душовете в Калифорния използват максимум 1.8 галона вода всяка минута, в Тексас изразходваното количество вода е най-много, според данни на Агенцията за опазване на околната среда.

Сега, в условията на екстремна суша в по-голямата част на САЩ, отделните щати правят оценка на стандартите си. Миналата година, например, Масачузетс прие закон, който намалява обема на душа до 2 галона вода в минута. Други щати, включително Юта, също са предприели подобни стъпки.

Снимка: istockphoto.com

Калифорния обаче е щатът с най-строга политика по отношение на това, което е позволено с инсталации на закрито. Преходът към бъдеще, което поставя ограничения в използването на водните ресурси, се отбелязва и от известните брандове за бани, които инвестират усилия и средства, за да създадат високоефективни душове. Те сами финансират разработките, но и проучванията.

Ако сте компания и сте направили подобна инвестиция, не бихте ли искали повече хора да се възползват от нея, питат анализатори. Целта е опазването на водата да се случва без хората да го усещат толкова чувствително.

„Хората си мислят: това е душ, а не наука за Космоса“, казва Щефен Ерат, който отговаря за иновациите и устойчивостта в Hansgrohe, със седалище в Германия.

Това, което прави компанията, е да модифицира размера на дюзата и броя на отворите на душа, за да се увеличи разпределението на налягането и струята вода да се усеща нормално.

„Усещането е като да те пръскат със спрей“, обяснява Ерат, който е категоричен, че удоволствието от взимане на душ не се губи. Крайният ефект е един и същ, а ползата е, че не разхищаваме вода.

Снимка: istockphoto.com

Усилията за промяна на потреблението на вода от страна на американците започват още през 70-те години на миналия век, когато Калифорния създава енергийна комисия, която има право да задава стандарти за строителство и оборудване. Кранове, душове и тоалетни попадат в обсега на тази комисия. Въвеждат се ограничения и чрез Закона за енергийната политика, което отнема на федералното правителство близо 20 години, за да се случи.

Снимка: istockphoto.com

В по-старите домове все още могат да бъдат намерени инсталации от времето преди законът да влезе в сила през 1994 г., които изразходват по 5 или 6 галона вода на измиване, могат да бъдат намерени и душове, от които водата излиза на струя, достигайки до 5 галона вода в минута.

Колкото и добри да са новите душове, американците трябва да сменят старите тела, които издържат и десетилетия. Технологията се усъвършенства и усилията са повсеместни. Има иновации, с които потребителите свикват по-бързо, но по-важното в случая е, че първата стъпка е направена - да осъзнаем, че от нас зависи да опазим водата като ресурс. Когато хората осъзнаят колко разхищават, те са склонни да започнат да пестят. Това винаги влияе върху поведението и ни помага в изграждането на по-добрите навици.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерия

Колко ще струва възстановяването на най-големия самолет в света, унищожен от Русия?

Coldplay
+5

Галерии