1 USD
1.83027 BGN
Петрол
Bitcoin
$64,726.2

Париж повиши цените за паркиране на джипове - стигат до 18 евро на час

Свят

Този ход е насочен главно към хората от предградията, които пътуват с кола до центъра на столицата за деня

Парижани одобриха рязко увеличение на цените за паркиране на джипове във френската столица, съобщава BBC.

Предложенията бяха одобрени от 54,55% от гласувалите, но избирателната активност беше само около 5,7%. 

Стъпката утроява цените за паркиране на автомобили с тегло 1,6 тона или повече до 18 евро на час в централната част на Париж.

Гласуването беше свикано от кмета социалист Ан Идалго, която твърди, че джиповете са опасни и вредят на околната среда.

Около 1,3 млн. жители на централната част на Париж имаха право да гласуват. Резултатът обаче няма да ги засегне, тъй като паркирането по улиците за местните жители остава непроменено. 

Този ход е насочен главно към хората от предградията, които пътуват с кола до центъра на столицата за деня.

Предвидени са изключения за:

  • изцяло електрически автомобили,
  • таксиметрови шофьори,
  • търговци,
  • здравни работници,
  • хора с увреждания.

Идалго е на този пост от почти 10 години. По време на нейния мандат като кмет много парижки улици, включително бреговете на река Сена, бяха превърнати в пешеходни зони.

Изградена е и широка мрежа от велосипедни алеи, за да се възпрепятства шофирането. Природозащитниците твърдят, че джиповете изразходват повече гориво от другите автомобили и че при конструирането и използването им се отделят повече вредни емисии.

Поддръжниците на този ход отбелязват също, че високите автомобили са по-смъртоносни от по-леките, когато участват в произшествия.

Но както групи на шофьори, така и представители на опозицията атакуваха схемата, като заявиха, че класификацията на SUV е подвеждаща, тъй като ще бъдат засегнати много семейни автомобили. 

Френският министър на околната среда Кристоф Бечу, центрист, заяви пред телевизионния канал RTL, че допълнителната такса е равносилна на "наказателен екологизъм".

През април миналата година Идалго спечели градски референдум за забрана на електронните скутери под наем по улиците на Париж. Въпреки това гласуваха по-малко от 8 % от имащите право на глас жители.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии