От „готвача на Путин“ до милиардер: Какви са бизнесите на Пригожин?

От „готвача на Путин“ до милиардер: Какви са бизнесите на Пригожин?

Продавачът на хотдог, който се издигна до върха на военната машина на Путин

Евгений Пригожин е роден в Ленинград, днес Санкт Петербург, през 1961 г., девет години след Путин. Баща му умира, когато е бил малък; майка му е работила в болница. Младият Пригожин е изпратен в спортна академия.

Снимка: Reuters

Той не успява да стане професионален спортист и след като завършва училище, попада в група на дребни престъпници. Една вечер през март 1980 г., по време на мрачния край на управлението на Леонид Брежнев над Съветския съюз, 18-годишният Пригожин и трима приятели излизат от кафене в Санкт Петербург близо до полунощ и забелязват жена, която върви сама по тъмната улица и я обират.

Това е един от многото грабежи, които Пригожин и приятелите му са извършили в Санкт Петербург за период от няколко месеца, установява съдът. Той е осъден на 13 години затвор и прекарва остатъка от десетилетието зад решетките, пропускайки смъртта на Брежнев и перестройката на Михаил Горбачов. Освободен е през 1990 г., когато се връща в Санкт Петербург.

Снимка: Getty Images

Градът е на ръба на трансформация, с големи богатства, очакващи онези, които са достатъчно хитри, за да ги заграбят. Пригожин започва скромно, продавайки хотдог. Той забъркал горчицата в кухнята на семейния си апартамент, пише Guardian.

Ние правихме 1000 долара на месец, което в рубли беше цяла планина; майка ми едва ли можеше да преброи всичко“, казуа той пред новинарския портал в Санкт Петербург Город 812 през 2011 г., в едно от малкото му интервюта.

Но Пригожин гледа по-далеч от бързото хранене и знае как да установи контактите, от които се нуждае. „Той винаги търсеше хора по-високо, за да се сприятели. И беше добър в това“, казва бизнесмен, който го познава от 90-те години.

Не след дълго Пригожин притежава дял във верига супермаркети и през 1995 г. решава, че е време да отвори ресторант с бизнес партньорите си. Той се свързва с Тони Гиър, британски хотелиер, който преди това е работил в Savoy в Лондон.

Снимка: Телеграм

Пригожин наема Гиър да управлява първо магазин за вино, а след това новия му ресторант „Старата митница“, на остров Василиевски в Санкт Петербург.

Гиър се фокусира върху маркетинга на заведението като го прави най-изисканото място за хранене в град, който едва открива изисканата кухня. Поп звезди и бизнесмени обичат да хапват там, както и кметът на Санкт Петербург Анатолий Собчак, който понякога идва със своя заместник Владимир Путин.

Гиър описва Пригожин като „много строг“ шеф, който дори би използвал специален светлинен проектор, за да търси прах под масите всяка сутрин, за да провери дали чистачките работят ефективно.

„Той може да се адаптира, за да угоди на всеки човек, ако има нужда от нещо от него. Това със сигурност е един от талантите му”, споделя бизнесменът.

Когато руският виолончелист и диригент Мтислав Ростропович е домакин на кралицата на Испания в дома си в Санкт Петербург през 2001 г., Пригожин осигурява кетъринга. Ростропович дори кани Пригожин и съпругата му на гала концерт в Барбикан, част от честването на 75-ия му рожден ден в Лондон през 2002 г., според записите на Лондонския симфоничен оркестър в списъка с покани за събитието.

Снимка: Reuters

Путин видя, че нямам нищо против да донеса чиниите сам“, казва Пригожин. Това е началото на една контактите с руския президент.

Преди време Пригожин започва да печели договори за обслужване на големи правителствени събития чрез Concord, холдингова компания, която той създаде през 90-те години. Следващата стъпка са мащабни държавни договори за доставки. През 2012 г. той печели повече от 10,5 млрд. рубли (200 млн. паунда) от договори за осигуряване на храна за московските училища, съобщиха руски медии, позовавайки се на записи от руския финансов регистър.

Изглежда, че схемата е събудила апетита на Пригожин. „Той беше като куче за следене, винаги търсещо пари“, каза бившият служител.

В кореспондеция чрез имейли, според Guardian, между групата Concord на Пригожин и министерството на отбраната през пролетта на 2014 г., старши адвокат на Concord обсъжда варианта за снабдяване на огромната мрежа от руски военни градове с храна и други провизии.

Този проект в крайна сметка не се материализира, но до 2015 г. неговите компании са спечелили големи договори на стойност над 92 млрд. рубли (1 млрд. паунда) за изхранване на армията, според разследване на Forbes Russia.

Пригожин сервира храна за бразилския президент Дилма Русеф, Путин и индийския премиер Нарендра Моди в Кремъл през 2015 г.

Въпреки че няма официална позиция, Пригожин често присъства на срещи на високо ниво, свързани с договори за отбрана. Той участва в двустранна среща между Путин и президента на Мадагаскар в Кремъл през април 2018 г., среща, която не беше оповестена, но за нея беше съобщено от New York Times

Само два месеца след тази среща Путин се присмя на твърденията, че Пригожин е участвал във външнополитически въпроси в сянка от името на Кремъл.

„Той управлява ресторантьорски бизнес, това е негова работа; той е ресторантьор в Санкт Петербург“, каза Путин за Пригожин по време на интервю за австрийската телевизия.

Снимка: Reuters

Притиснат от доказателства за договорите на Пригожин с министерството на отбраната и обвиненията за намеса в изборите, Путин отговори, сравнявайки Пригожин с Джордж Сорос, финансистът и филантропът, който е обект на множество конспиративни теории и когото руски официални лица обвиняват, че е финансирал революции в САЩ държавни поръчки.

 

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст