1 USD
1.81684 BGN
Петрол
Bitcoin
$67,746.4

В ЕС досега е запорирано руско имущество за над 24 млрд. евро

В ЕС досега е запорирано руско имущество за над 24 млрд. евро

Европеската комисия предложи заобикалянето на санкциите да бъде европейско престъпление

От началото на войната в Украйна досега в ЕС е запорирано руско имущество за 24,1 млрд. евро на лица, обхванати от европейските санкции, съобщи говорител на Европейската комисия. Той отбеляза, че продължават преговорите между страните от ЕС как да се постъпи с това имущество, защото пред отнемането му има правни пречки, съобщава БТА.

По негови думи се предвижда имуществото на Руската централна банка да бъде използвано за придобиването на печалба.

Санкциите на ЕС заради войната в Украйна предвиждат запор, но не и пряко отнемане на руско имущество заради липсата на съответното европейско законодателство. ЕК предложи заобикалянето на санкциите да бъде европейско престъпление, преговорите по този въпрос напредват, добави говорителят. 

ЕС насърчава Грузия, която очаква да стане кандидат за присъединяване към Общността, да спазва европейските санкции, които забраняват полети от, до и над Русия, посочи той. ЕК очаква грузинските власти да следят за опити за заобикаляне на санкциите и да не допускат несигурни руски самолети в своето въздушно пространство. Заради наложените на Русия санкции, 95% от използваните от страната граждански самолети не преминават задължителната поддръжка, поясни говорителят.

Грузинските граждани преценяват дали да се възползват от отпадането на визите за пътуване до Русия, добави той.

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии