1 USD
1.88514 BGN
Петрол
83.63 $/барел
Bitcoin
$16,548.9

Nissan продава руския си бизнес за 1 евро

Свят
 

Сделката прави Nissan поредната голяма компания, която напуска Русия

Nissan ще прехвърли бизнеса си в Русия на държавно предприятие срещу 1 евро (0,97 долара), понасяйки загуба от около 687 млн. долара, съобщава Reuters.

Японският автомобилен производител прехвърля дяловете си в Nissan Manufacturing Russia на държавната компания NAMI.

Снимка: iStock

По думи на руското министерство на индустрията и търговията, сделката ще даде на Nissan правото да изкупи обратно бизнеса в рамките на шест години.

Сделката прави Nissan поредната голяма компания, която напуска Русия, след като Москва изпрати десетки хиляди войници в Украйна през февруари. Това отразява хода на главния акционер на Nissan, френският автомобилен производител Renault, който продаде мажоритарния си дял в руския автомобилен производител „Автоваз“ на руски инвеститор през май.

Продажбата на NAMI ще включва производствените и тестовите съоръжения на Nissan в Санкт Петербург, както и центърът за продажби и маркетинг в Москва.

Nissan заяви, че очаква извънредна загуба от около 100 млрд. йени (687 млн. долара), но запази прогнозата си за приходите за финансовата година, приключваща през март.

Renault, който притежават 43% от Nissan, изчислиха, че решението на японския му партньор ще доведе до удар от 331 млн. евро върху нетния му доход за втората половина на 2022 г.

Nissan спря производството в завода си в Санкт Петербург през март поради прекъсване на веригата за доставки.

Младшият партньор на алианса Mitsubishi също обмисля да напусне Русия, пише вестник Nikkei. Говорител на Mitsubishi опроверга твърдението и заяви, че нищо все още не е решено.

Решението за изтегляне идва, след като Nissan предприе голяма промяна в отношенията си с Renault. Двамата казаха в понеделник, че преговарят за бъдещето на техния съюз, включително Nissan обмисля да инвестира в ново предприятие за електрически превозни средства от Renault.

Тези преговори, които биха могли да доведат до най-голямото рестартиране в алианса след ареста през 2018 г. на дългогодишния изпълнителен директор Карлос Гон, също включват възможността Renault да продаде част от контролния си дял в Nissan

Според информационните агенции, Renault е продала дела си в „Автоваз“ за една рубла (0,02 долара).

Сделката с Nissan е "от голямо значение за индустрията", каза в изявление руският министър на промишлеността и търговията Денис Мантуров.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерия

С 8 "квартала" на борда: Най-големият круизен кораб излиза в открити води през 2024 г.

Coldplay
+19

Галерии