1 USD
1.81684 BGN
Петрол
Bitcoin
$67,746.4

Най-силната икономика в Европа ще бъде в застой през 2023 г.

Свят
 

Институтът IFO потвърди икономическата си прогноза за 2023 г. и 2024 г.

 

Институтът IFO потвърди икономическата си прогноза за 2023 г. и 2024 г. Според нея икономическото производство на Германия тази година остава приблизително на същото ниво като миналата година (-0,1%). Докато индустриите, свързани с потребителите, страдат от висока инфлация и се свиват, производствената дейност ще подкрепи растежа. След това се очаква икономиката да нарасне по-силно през следващата година с 1,7%.

Според нея икономическото производство на Германия тази година остава приблизително на същото ниво като миналата година (-0,1%). Докато индустриите, свързани с потребителите, страдат от висока инфлация и се свиват, производствената дейност ще подкрепи растежа. След това се очаква икономиката да нарасне по-силно през следващата година с 1,7%.

„След допълнителен спад от 0,2% на БВП през първото тримесечие, икономиката ще се възстанови до края на годината. Най-късно от средата на годината нарастващите реални заплати ще подкрепят вътрешната икономика на Германия“, казва икономическият изследовател на ifo Тимо Волмерсхойзер.

Допринасящите фактори включват забележимо увеличение на колективно договорените заплати и постепенно намаляване на инфлацията.

„Инфлацията достигна връх. При 6,2% средният процент през 2023 г. се очаква да бъде по-нисък от миналогодишния. През 2024 г. увеличението на цените ще се върне към нормалното и инфлацията ще падне до 2,2%“, добавя той. Това ще се дължи на падащите цени на енергията и постепенното облекчаване на проблемите с доставките в производството.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии