Може ли жегите да отменят полета ви?

Може ли жегите да отменят полета ви?

Как да избегнете закъсненията през горещите

 

Летният сезон често носи със себе си не само дългоочакваните отпуски и плажни забавления, но и изключително високи температури. Тези жеги могат да имат сериозни последствия върху авиационния транспорт, включително отменяне на полети. Но как точно жегите влияят на полетите и защо те могат да бъдат причина за отмяна?

Защо жегата забавя полетите?

Снимка: iStock

Изключително високите температури могат да принудят авиокомпаниите да намалят теглото, превозвано в самолетите, което от своя страна може да причини закъснения на полети. Една от основните причини за въздействието на високите температури върху полетите е промяната в плътността на въздуха. С повишаването на температурата, въздухът става по-рядък. Това намалява подемната сила, която крилата на самолета генерират, когато се движат през въздуха. За да компенсира тази намалена подемна сила, самолетът трябва да развие по-висока скорост при излитане. Това може да изисква по-дълга писта. При горещи вълни броят на закъснелите полети непрекъснато се увеличава като може да надмине над 8300.

Авиокомпаниите са длъжни да пуснат пътниците от самолета след три часа за вътрешни полети и четири часа за международни полети. Но изключително горещите дни могат да означават, че пътниците седят в кабината с часове, когато самолетът е заседнал на земята, в очакване е да излети или е кацнал.

Това означава, че ако самолетът не може да излети, пътниците остават без храна, вода и климатик. Такъв е и случаят на полет от авиокомпанията Delta през миналия юли. Самолетът не е могъл да излети от Лас Вегас в продължение на четири часа, когато температурите са достигнали връх от 111 градуса. Климатикът не е работел, а горещината вътре е била толкова силна, че множество пътници са повърнали и са припаднали, двама души са били в болница, по информация Reuters.

Съвети за пътуване през лятото

Снимка: btvnovinite.bg

Forbes споделя най-лесния начин пътниците да намалят риска от забавяне е като резервират ранен полет, когато температурите са по-ниски. Освен това с помощта на FlightAware може да разберете дали самолетът ви е по график, или може да се появи проблем. Въведете информацията за полета си и след това щракнете върху „Къде е моят самолет сега?“ точно под номера на полета. Ако вашият самолет изостава от графика, можете да предприемете съответните действия.

Бизнес Видео Подкаст