Нова такса: Тази авиокомпания повишава цените на билетите с до 72 евро

ESG

Каква е причината за увеличението?

 

Lufthansa повишава цените на билетите с до 72 евро, тъй като разходите за опазване на околната среда се увеличават, предава Reuters. 

Lufthansa се присъединява към поне един европейски конкурент, който прави това, тъй като индустрията се бори да покрие разходите за новите правила на ЕС за намаляване на емисиите.

От години авиокомпаниите предупреждават, че разпоредбите, които ги задължават да използват по-скъпо устойчиво гориво за самолети, могат да доведат до увеличаване на разходите.
Цените на самолетните билети вече се повишиха през последните години по време на бума на пътуванията след COVID, което поражда опасения, че по-нататъшното увеличение може да започне да възпира пътниците да летят. 

Цените на билетите ще се повишат с между 1 евро и 72 евро в зависимост от вида на билета за всички полети, заминаващи от страните от Европейския съюз, Великобритания, Норвегия и Швейцария, съобщи германската авиокомпания. Някои от увеличенията влизат в сила от 26 юни за заминавания, започващи от 1 януари 2025 г. нататък. 

Компанията заяви, че таксата ще "покрие част от постоянно нарастващите допълнителни разходи, дължащи се на регулаторните изисквания за опазване на околната среда", като например устойчивото авиационно гориво (SAF), произведено от материали на биологична основа - считано за ключово за намаляване на замърсяването от полетите. 

Смята се, че авиацията е отговорна за около 2 % от световните емисии, но се смята за един от най-трудните сектори за декарбонизация, тъй като горивото за полетите не може лесно да бъде заменено с други видове енергия.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст