1 USD
1.83027 BGN
Петрол
Bitcoin
$64,726.2

"Да вземат частица от нас": Олимпийските медали са направени с парченца от Айфеловата кула (ВИДЕО)

"Да вземат частица от нас": Олимпийските медали са направени с парченца от Айфеловата кула (ВИДЕО)

Как е взето желязото от символа на Париж?

Участниците в предстоящите Олимпийски игри в Париж ще бъдат наградени с парче от Айфеловата кула, съобщиха организаторите, като представиха медалите, които са с шестоъгълни, изковани от метални частици от паметника, съобщава Reuters.

Снимка: Reuters

Идеята е да се свържат игрите със символите на Франция, каза Тиери Ребул, творчески директор на Париж 2024. 

"Абсолютният символ на Париж и Франция е Айфеловата кула", каза Ребул. "Това, което бихме искали, е те (спортистите) да вземат със себе си частица от нас."

"Тъй като, разбира се, ни е грижа за нашата Айфелова кула, бихме искали този жест, невероятно щедър в нашите очи, да ги зарадва още повече, да ги отведе още по-далеч в удовлетворението от победата."

Снимка: Reuters

Проектирани от бижутера Chaumet, 18-грамовите шестоъгълни медали, представляващи формата на Франция, са изработени от желязо от предишни ремонти на кулата, съхранявано в продължение на години в склад, чието местоположение е секретно. 

Те се намират в центъра на златните, сребърните и бронзовите медали, обградени с вдлъбнатини, напомнящи за греещи светлинни лъчи - взети от дизайн на диадема в архивите на Chaumet.

Снимка: Reuters

На обратната страна на медалите е изобразена гръцката богиня на победата Нике, която върви напред, с Акропола от едната страна и Айфеловата кула от другата. 

Медалите за параолимпийските игри имат изглед към Айфеловата кула отдолу и са щамповани с Париж 2024 на брайлово писмо - почит към французина, който го е измислил.

5 084 броя медали са произведени от френския монетен двор - Monnaie de Paris.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии