1 USD
1.80527 BGN
Петрол
Bitcoin
$51,209.9

Франция пуска монети за Олимпиадата, но не е първата страна със "спортно евро" (ГАЛЕРИЯ)

Финанси

Кои други страни членки са емитирали специални евромонети на спортна тематика през годините

Това лято Париж ще е столица не само на Франция, но и на световния спорт!
 
Поводът? 33-тото издание на летните Олимпийски игри, на които градът е домакин и които се очаква да привлекат над 15 милиона души от цял свят, жадуващи да станат свидетели на нови спортни рекорди и постижения.
 
За да отбележи предстоящото събитие, Франция пусна в обращение поредица от 3 възпоменателни монети от 2 евро, посветени на Олимпийските игри.
 
Кои други страни членки са емитирали специални евромонети на спортна тематика през годините и каква е историята зад всяка от тях, можете да научите от галерията към поста и описанията към всяка от снимките. 
 
100 години баскетбол в Литва

Счита се, че първата официална баскетболна среща в страната се е провела на 23 април 1922 г. Изображението показва в центъра контура на картата на Литва, представена като баскетболно игрище. Монетата съдържа и надписите „LIETUVA“ (Литва), „1922–2022“ и логото на литовския монетен двор, разположени в полукръг около центъра. По външния пръстен на монетата са изобразени 12-те звезди на Европейския съюз.
Тираж: 750 000 монети
 
Участието на Португалия в олимпиадата в Токио, 2020 г.

Монетата представлява стилизирано изображение на символа на Националния олимпийски комитет на Португалия. Около него са изписани думите „Portugal nos Jogos Olímpicos de Tóquio’20 2021“.

Тираж: 500 000 монети
 
Снимка: Европейска комисия
Финалите на световната купа по ски 2019 г.

Финалите на световната купа по ски за 2019 г. се проведоха в Княжество Андора от 11 до 17 март 2019 г. За Андора това е едно от най-престижните събития в зимните спортове, което някога е било провеждано в страната, и повратна точка в нейната история като спортна дестинация.

На монетата е изобразен на преден план скиор, който се спуска по склон. На заден план четири извити линии от официалното лого на тези финали на световната купа по ски представляват пистите, на които се провежда състезанието. Няколко снежинки допълват изображението заедно с надписа „FINALS DE LA COPA DEL MÓN D’ESQUÍ ANDORRA 2019“ (финали на световната купа по ски, Андора 2019 г.).

По външния пръстен на монетата са изобразени 12-те звезди на Европейския съюз.

Тираж: 60 000 монети 
 
Снимка: Европейска комисия
100-годишнина от рождението на известния естонски шахматен гросмайстор Паул Керес


На монетата е изобразен великият естонски шахматист Паул Керес с няколко шахматни фигури. В горната лява част, в полукръг, е надписът „PAUL KERES“. Под него на два реда са разположени името на емитиращата държава „EESTI“ и годината на емисията – „2016“.

По външния пръстен на монетата са изобразени 12-те звезди на Европейския съюз.

Тираж: 500 000 монети
 
Снимка: Европейска комисия
Португалия на Олимпийските игри в Рио през 2016 г.
 
На монетата е представено изображение въз основа на известното произведение на изкуството на авторката Joanna Vasconcelos „Сърцето на Виана“, вдъхновено от традиционните бижута от Северна Португалия (около град Виана ду Каштелу). То символизира подкрепата на португалския народ за националния отбор на Олимпийските игри. Вляво и вдясно в полукръг се намират съответно надписите „JOANA VASCONCELOS“ и „EQUIPA OLÍMPICA DE PORTUGAL 2016“. Най-отдолу е знакът на монетния двор „INCM“.

По външния пръстен на монетата са изобразени 12-те звезди на Европейския съюз.

Тираж: 650 000 монети 
Снимка: Европейска комисия
Белгия на Олимпийските игри в Рио през 2016 г.

Във вътрешния кръг на монетата са изобразени от горе надолу стилизирана човешка фигура, петте олимпийски кръга и надписът „TEAM BELGIUM“. В лявата част на монетата е надпис, указващ годината „2016“. В дясната част на монетата, между знака на монетния двор на Брюксел (главата на архангел Михаил с шлем) и знака на управителя на монетния двор, е надписът „BE“, указващ националността.

По външния пръстен на монетата са изобразени 12-те звезди на Европейския съюз.

Тираж: 375 000 монети
 
Снимка: Европейска комисия
Европейското първенство по футбол през 2016 г.
 
Петнадесетото европейско първенство по футбол се проведе във Франция от 10 юни до 10 юли 2016 г. На победителя в надпреварата бе връчена в умален формат купата „Анри Делоне“, носеща името на инициатора на състезанието.

Изображението на монетата представлява купата „Анри Делоне“ в центъра на контур, изобразяващ картата на Франция, заедно с двата знака на Парижкия монетен двор. Обозначението „RF“ (République Française – Френска република) е разположено вдясно от картата на Франция, а наименованието на състезанието „UEFA EURO 2016 France“ е разположено над нея. Под картата на преден план е изобразена топка. На заден план от този ансамбъл са разположени графични елементи, представляващи състезанието.

По външния пръстен на монетата са изобразени 12-те звезди на Европейския съюз.

Тираж: 10 милиона монети 
 
Снимка: Европейска комисия
75 години в памет на Спирос Луис - първият олимпийски шампион в маратона в историята на модерните олимпийски игри
 
На фона на стадион „Панатинайко“ са изобразени Спирос Луис и купата, която е спечелил. По ръба на вътрешната част на монетата има два надписа на гръцки език – „РЕПУБЛИКА ГЪРЦИЯ“ (името на емитиращата държава) и „75 ГОДИНИ В ПАМЕТ НА СПИРОС ЛУИС“. Над купата е изписана годината на емисията „2015“, а вдясно е поставена палмета (знакът на гръцкия монетен двор). В долната част на изображението е поставен монограмът на художника (Йоргос Стаматопулос).

По външния пръстен на монетата са изобразени 12-те звезди на Европейския съюз.

Тираж: 750 000 монети
 
Снимка: Европейска комисия
150 години от рождението на Пиер дьо Кубертен, инициатор на възраждането на Олимпийските игри и първи председател на Международния олимпийски комитет
 
Във вътрешния кръг на монетата е ликът на младия Пиер дьо Кубертен на фона на стилизирани олимпийски кръгове. Те представляват рамка за силуети, символизиращи олимпийските спортове. Вляво от портрета буквите „RF“, обозначаващи емитиращата държава, са разположени над годината на емитиране „2013“. По горния край на вътрешния кръг на монетата е изписано името „PIERRE DE COUBERTIN“.

По външния пръстен на монетата са изобразени 12-те звезди на Европейския съюз.

Тираж: 1 милион монети
 
Снимка: Европейска комисия
Световни летни специални олимпийски игри – „Атина 2011“
 
Първата изсечена възпоменателна монета от 2 евро е посветена на завръщането на модерните олимпийски игри в тяхната родина - Гърция.

12-те звезди на Европейския съюз, разположени по външния пръстен на монетата, ограждат изображение на антична статуя, представяща дискохвъргач в момент на замахване. Основата на статуята продължава върху външния пръстен на монетата. Логото на олимпийските игри „ATHENS 2004“ с петте олимпийски кръга е отляво, цифрата „2“, разположена над думата „ΕΥΡΩ“ – отдясно. Годината на емисия, в средата на долната част на монетата, е разделена от звезда по следния начин: 20*04. Знакът на монетния двор е разположен в горната част вляво от главата на атлета.

Тираж: 50 милиона монети
Снимка: Европейска комисия
Втори лузофонски игри

Монетата е емитирана по повод проведените през 2009 г. игри за страните, говорещи португалски език. На нея е изобразен гимнастик, който завърта спираловидно дълга лента. В горната част е разположен поргугалският герб и името на емитиращата държава - „PORTUGAL“. В долната част е разположен надпис „2.os JOGOS DA LUSOFONIA LISBOA“, между инициалите „INCM“ от ляво и името на художника „J. AURÉLIO“ от дясно. Над гимнастика е изписана годината „2009“.

Във външния пръстен на монетата са изобразени 12-те звезди на Европейкия съюз върху фон от концентрични кръгове.

Тираж: 1,25 милиона монети 
Снимка: Европейска комисия
 

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии