1 USD
1.83027 BGN
Петрол
Bitcoin
$64,726.2

Спад на обявите за работа на годишна база в почти всички сектори

БГ Бизнес

Предложенията са намалели с близо 5600 спрямо 2023 г.

Обявите за работа през м. март продължават да нарастват от началото на годината и са с 6% повече спрямо предходния м. февруари. Това отчита ежемесечният анализ на един от големите кариерни сайтове у нас. Броят на обявите е нараснал с около 2800, като основен фактор за това е значителният ръст на предлагането в сектора „Хотелиерство и ресторантьорство“.  

В сравнение със същия период на 2023 г. все още се наблюдава по-малко предлагане в почти всички сектори. Предложенията са с близо 5600 по-малко спрямо м. март миналата година, което е спад от 11%

Снимка: JobTiger

През м. март продължава характерният ръст на предлагането на работа в сектора „Хотелиерство и ресторантьорство“. Обявите в него са с 1630 повече спрямо предходния месец (ръст от 24%), но и почти с толкова (1670) по-малко от предходната година. 

 

Ръст на месечна база отчитат и в секторите „Производство“ (800 предложения повече, 12% ръст), „Търговия и продажби“ (620 предложения повече, 6% ръст), „Логистика и транспорт“ (400 предложения повече, 9% ръст), „Административни и обслужващи дейности“ (180 предложения повече, 4% ръст) и „Счетоводство, одит, финанси“ (180 предложения повече, 8% ръст). 

 

В секторите „Строителство“ и „Здравеопазване и фармация“ нивата на предлагане се запазват същите като през м. февруари, а спад се наблюдава в секторите „Маркетинг и реклама“ (70 предложения по-малко, 5% спад) и „ИТ“ (80 предложения по-малко, 2% спад). 

 

 Работа от вкъщи

При предложенията за работа от вкъщи и/или дистанционна работа отчитаме лек спад от 1%, а като дял спрямо общия брой обяви този тип предложения вече заемат 8% (спрямо предишните 9%) от предлагането през м. март.

Снимка: JobTiger

Разпределението на този тип предложения по сектори е, както следва: 50% в секторa „ИТ“, следвани от „Административни и обслужващи дейности“ (19%), секторите на аутсорсинг (BPO) индустрията (15%) и „Търговия и продажби“ (8%).

 

Предлагане по градове 

 

Във водещите областни градове продължаваме да наблюдаваме положителна тенденция. Броят на обявите се е изменил, както следва: София (+2%), Пловдив (+7%), Варна (+15%), Бургас (+14%), Русе (+6%) и Стара Загора (+4%). Съвсем отчетливо е влиянието на сектор „Хотелиерство и ресторантьорство“ върху предлагането на работа в черноморските градове – ръстът на обявите там е силно отчетлив именно заради наближаването на туристическия сезон.

Снимка: JobTiger

 

Като дялово разпределение в гр. София обявите са 41%, а в останалите градове са, както следва:

  • Пловдив (10%),
  • Варна (10%),
  • Бургас (5%),
  • Русе (3%),
  • Стара Загора (3%).

Според анализа на годишна база се отчита спад в почти всички сектори. Изключение правят единствено секторите „Здравеопазване и фармация“ (ръст от 9%) и „Счетоводство, одит, финанси“ , в които нивото на предлагане остава непроменено спрямо предходната година. Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии