1 USD
1.83594 BGN
Петрол
Bitcoin
$65,653.5

Ще намали ли ЕЦБ лихвите?

Финанси

Какви са очакванията на Лагард

Европейската централна банка вероятно ще намали лихвените проценти през лятото, заяви в сряда управителят на ЕЦБ Кристин Лагард, добавяйки, че централните банкери трябва да имат достатъчно данни за ръст на заплатите до "късната пролет", за да решат дали инфлацията в еврозоната ще продължи да спада.

В интервю за Bloomberg в кулоарите на Световния икономически форум в Давос Лагард каза, че има "наваксване в договарянето на заплатите", като ЕЦБ изчаква да види дали това наваксване е достатъчно силно, за да повиши цените.

"Трябва да имаме информация, която можем да проверим в края на пролетта", отбеляза тя.

Попитана дали е съгласна с колегите си членове на управителния съвет на ЕЦБ, които сигнализираха, че това лято се очаква намаляване на лихвените проценти, тя отговори:

"И аз бих казала, че е вероятно. Но трябва да бъда резервирана, защото ние също така казваме, че сме зависими от данните и че все още има ниво на несигурност и някои индикатори, които не са закотвени на нивото, на което бихме искали да ги видим".

Само ден преди началото на така наречения "период на мълчание", който предшества заседанията на ЕЦБ за паричната и лихвена политика, Лагард се присъедини към много от нейните колеги в опитите да смекчат пазарните очаквания за предстоящо понижение на лихвите, като същевременно признава, че централните банкери са на път към намаляване на разходите за заемите.

"Вие сте говорили с някои от тях, те са говорили наскоро и всеки от тях има своето мнение, което аз уважавам напълно. Като цяло се обединяваме към решенията, които вземаме въз основа на данни. Някои от членовете на ЕЦБ имат своите местни вътрешни данни, те имат своите съответни нива на инфлация, които са различни в различните страни", отбеляза тя.

След нейното интервю за Bloomberg пазарните участници намалиха очакванията си за общия размер на прогнозираните от тях съкращения на лихвите на ЕЦБ през тази година. Сега те виждат общо намаляване на лихвите в еврозоната със 140 базисни пункта (с 1,4%) до края на годината, което се равнява на пет съкращения на лихвените ставки с по 25 базисни пункта, като в същото време определят на 60% вероятността за общо шест такива понижения в рамките на 2024 г. В края на миналата седмица пазарните очаквания бяха за шест намаления на лихвите на ЕЦБ с по 25 базисни пункта през тази година.

Освен това инвеститорите вече изглеждат по-малко убедени, че първото понижение на лихвите от ЕЦБ ще бъде факт още през април, което досега се оценяваше като почти сигурно.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии