Кога да очакваме автономните коли на Tesla в Европа?

Може ли този тип автомобили да бъдат опасни?

 

 Tesla , компанията за електрически превозни средства (EV) на Илон Мъск, обяви планове да пусне своя продукт „Пълно самостоятелно шофиране“ (FSD) в Европа и Китай в началото на 2025 г., съобщава Euronews.

Официалният AI акаунт на Tesla публикува в X, социалната медийна платформа на Мъск, че помощният продукт на FSD ще пристигне през първото тримесечие на 2025 г. FSD стартира в бета версия в САЩ през 2020 г., но все още не е пуснат в Европа или Китай.

Европейската комисия обяви миналата година, че ускорява европейските разпоредби за автономно шофиране, наречени Регламент на UNECE относно системите за подпомагане на водача (DCAS)". За момента е одобрена само фаза 1, която позволява само ръчно шофиране.

 

Опасни ли са автономните автомобили?

Автономните автомобили на Tesla са оборудвани с технологията, която помага на пътниците да пътуват от точка до точка с малко човешка намеса. Въпреки това при тестовете на Уилям Стайн, технологичен анализатор в Truist Securities, превозното средство прави опасни или незаконни маневри.

Преживяванията на Стайн, заедно с катастрофа на Tesla в района на Сиатъл, включваша напълно самостоятелно шофиране, която уби мотоциклетист по рано тази година, привлече вниманието на федералните регулатори. Те разследват автоматизираните системи за шофиране на Tesla повече от две години заради десетки катастрофи, които повдигнаха опасения за безопасността.

Проблемите накараха хората да станат по-скептични, че автоматизираната система на Tesla някога ще може да работи безопасно. Стайн казва, че се съмнява, че Tesla е дори близо до разполагането на флота от автономни роботикси до следващата година, както Мъск прогнозира, че ще стане.

Последните инциденти идват в ключов момент за Tesla. Мъск каза на инвеститорите, че е възможно Full Self-Driving да може да работи по-безопасно от човешките шофьори до края на тази година, ако не и през следващата. След по-малко от два месеца компанията е планирала да представи превозно средство, създадено специално да бъде роботикси. Мъск каза, че компанията ще покаже на регулаторите, че системата може да шофира по-безопасно от хората. Според федералните правила Tesla ще трябва да отговаря на националните стандарти за безопасност на превозните средства.

 

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст