1 USD
1.78631 BGN
Петрол
Bitcoin
$38,164.7

Клаудия Голдин печели Нобеловата награда за икономика

Свят

Тя е представила първия изчерпателен доклад за доходите на жените и резултатите на пазара на труда през вековете

Американската икономистка Клаудия Голдин беше обявена за носител на Нобеловата награда за икономически науки, пише Deutsche Welle. 

Нобеловата награда за икономика беше присъдена на професор Клаудия Голдин от Харвардския университет за изследванията ѝ върху жените на пазара на труда, пише CNBC. 

Голдин е представила първия изчерпателен доклад за доходите на жените и резултатите на пазара на труда през вековете, съобщи Нобеловият комитет при обявяването на наградата. Нейното изследване разкрива нови модели, идентифицира причините за промените, но също така говори за основните източници на оставащите различия между половете, добави комитетът.

Лауреатите на наградата, която официално се нарича Награда на Sveriges Riksbank в областта на икономическите науки в памет на Алфред Нобел, получават по 10 милиона шведски крони (907 000 долара). 

Това е безспорно най-престижната награда в областта на икономиката. Сред списъка на нейните 92 предишни носители (известни като лауреати) са някои от най-влиятелните и най-известните икономисти на миналия век.

Миналата година наградата беше поделена поравно между трима американски икономисти - Бен Бернанке, Дъглас Даймънд и Филип Дибиг - за техните изследвания на банките и финансовите кризи.

И все пак наградата не мина без спорове. От спора за валидността на самата награда като Нобелова награда до различните разногласия относно някои от лауреатите.

Къде е мястото на наградата за икономика?
Нобеловите награди са пет отделни награди, определени в завещанието от 1895 г. на Алфред Нобел, шведски инженер и изобретател, широко известен със създаването на динамита. 

Първоначално петте награди в областта на физиката, химията, физиологията или медицината, литературата и мира се присъждат на, по думите на Нобел, "онези, които през предходната година са донесли най-голяма полза на човечеството".

Наградата за икономика е добавена през 1968 г., повече от 70 години след смъртта на Нобел, от Шведската централна банка. Банката финансира учредяването на наградата, която се администрира от Нобеловата фондация и се дава "в памет на Алфред Нобел".

Защо тя е спорна?
Поради факта, че наградата за икономика не е била част от първоначалното намерение на Нобел, много критици твърдят, че тя не трябва да се брои за Нобел и че престижът ѝ не е оправдан.

Самата фондация "Нобел" заявява, че наградата за икономика всъщност не е Нобелова награда. "Наградата в областта на икономическите науки не е Нобелова награда", се казва на официалния уебсайт на Нобеловата награда.

Изтъкнат критик на наградата е Петер Нобел, потомък на брата на Алфред Лудвиг Нобел. През 2005 г. той заявява за Алфред Нобел, че "нищо не показва, че той би искал такава награда" и казва, че тя редовно се присъжда на "борсови спекуланти", което според него противоречи на хуманитарните идеали на Нобел.

 

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии