1 USD
1.78598 BGN
Петрол
Bitcoin
$37,206.2

Какъв таван на газовите цени предлага ЕК и защо има недоволни?

Свят

Предстои среща на енергийните министри на Европа

Няколко държави членки на ЕС не са доволни от предложената от Европейската комисия горна граница на цените на природния газ от 275 евро за мегаватчас, която има за цел да предотврати главоломно високи енергийни разходи за потребителите.

Въвеждането на таван на цените на газа е една от най-противоречивите мерки за Европа на фона на острата енергийна криза след инвазията на Русия в Украйна.

27-те лидери на ЕС дадоха политическа подкрепа на идеята в края на октомври след няколкомесечни дискусии. Но някои държави изискват конкретни предпазни мерки, преди да дадат зелена светлина на предложението, докато други казват, че таванът е твърде висок.

"Ценови таван на нивата, които Комисията предлага, всъщност не е таван на цените“, каза Костас Скрекас, министър на околната среда и енергетиката на Гърция, пред бизнес телевизия CNBC, след като във вторник предложеното ниво беше определено от Европейската комисия.

"Така че, таван на цената от 275 евро/MWh не е таван на цената, никой не може, не може да издържи да купува газ на тази скъпа цена за дълго време. Със сигурност вярваме, че таван на цената под 200 евро, между 150 и 200 евро за мегаватчас, би бил по-реалистичен", добави той.

Министрите на енергетиката на ЕС трябва да се срещнат в четвъртък, за да обсъдят предложението за горна граница на цените на синьото гориво.

Полша, Гърция, Белгия и Испания са сред страните, които подкрепят ограничението. Нидерландия и Германия обаче са по-скептични относно ползите от подобна мярка. Представянето на таван, който изглежда труден за прилагане, на практика може да бъде начин Европейската комисия да обедини всички 27 държави членки по въпроса.

"Това ще бъде среща с ядосани хора", посочи европейския служител, работещ за една от страните членки, който предпочете да остане анонимен поради чувствителния характер на дискусиите, коментирайки предстоящата среща.

Той също така посочи, че Комисията трябва да представи допълнителни гаранции за това как мярката няма да изкриви газовите пазари, пише БНР.

Говорейки на пресконференция във вторник, европейският комисар по енергетиката Кадри Симсон каза, че предложението е "балансирано" и ще помогне на блока да избегне прекалено високите цени.

Групата от енергийни борси в Европа - Europex също заяви по-рано тази седмица, че е "дълбоко загрижена" относно механизма за пазарна корекция, като се има предвид, че той може да повлияе на финансовата стабилност, но също и на сигурността на доставките на газ.

Мярката за ценови тавана трябва да бъде задействана, ако дериватът по индекса TTF на нидерландската газова борса надхвърли 275 евро за мегаватчас (MWh), като в същото време цените по този индекс да са с 58 евро по-високи от референтните цени на втечнения газ в глобален мащаб в продължение на 10 последователни търговски дни в рамките на две седмици.

Трябва да се има предвид, че газовите фючърси на нидерландския хъб TTF достигнаха към края на август исторически връхове от над 340 евро за мегаватчас, след което обаче последва рязко поевтиняване на синьото гориво в рамките на няколко дни.

А съгласно предложението на ЕК от вчера, ценовият таван нямаше да бъде задействан, ако подобен таван се прилагаше тогава, тъй като рязкото поскъпване над 340 евро/MWh беше за много кратък срок.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии