1 USD
1.88514 BGN
Петрол
83.63 $/барел
Bitcoin
$16,617.9

Русия и Украйна пак на нож-този път заради газа

Свят

Два дни страните си хвърлят обвинения заради доставки в Молдова

Поредно напрежение между Русия и Украйна започна вчера. Руският газов холдинг "Газпром" обяви, че отчита "засядане" в Украйна на руския газ, който би трябвало да се доставя за Молдова, и от 28 ноември ще започне да намалява подаването на газ за транзит през украинска територия, ако транзитният дисбаланс продължи. 

Малко по-късно Украйна отрече твърдението и обвини Русия, че използва синьото гориво като политически инструмент за ограничаване на доставките за Европа.

Президентът на Молдова Мая Санду вчера предупреди страната си да се подготви за сурова зима, тъй като е изправена пред енергийна криза, докато войната на Русия в Украйна заплашва енергийните доставки и повишава цените.

Газът, за който руската държавна компания "Газпром" твърди, че е задържан в Украйна е част от резервите на Молдова и страната ще плати за него, съобщи вицепремиерът Андрей Спину днес, цитиран от БТА.

"Газпром" обвинява Украйна и Молдова в нещо, което не се случва. Целият газ, доставян до Молдова, ще бъде платен от Молдова", написа той в Телеграм.

 

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерия

С 8 "квартала" на борда: Най-големият круизен кораб излиза в открити води през 2024 г.

Coldplay
+19

Галерии