1 USD
1.79533 BGN
Петрол
83.36 $/барел
Bitcoin
$24,012.8

Идва студ, а газът рязко поскъпна

Свят

Причината е в намалените доставки на втечнен газ

Европейските цени на природния газ се повишават рязко за втори пореден ден заради опасения за по-ниски доставки на втечнен природен газ и прогнози за по-студено време на стария континент.

Голямото съоръжение за втечнен природен газ Freeport LNG в Тексас, САЩ може да остане извън експлоатация до края на годината, тъй като продължава работата по ремонта след взрива, който доведе до неговото затваряне през юни. Според запознати Freeport е казал на клиентите си, че няма да може да изпрати никакви товари, планирани за този и следващия месец, тъй като ремонтът не е завършен.

Базираното Хюстън Freeport LNG съоръжение претърпя експлозия на 8 юни, което доведе до спиране на завода, за да се оценят щетите и да се извършат ремонти, пише БНР. Freeport LNG представлява 20% от общия капацитет за износ на втечнен газ от Съединените щати, като съоръжението е способно да обработва 2,1 милиарда кубически фута газ на ден. Според Freeport LNG това е седмото по големина съоръжение за втечняване в света и второто по големина в САЩ.

В същото време доставките от Норвегия, най-големият европейски износител, спаднаха наскоро, тъй като има проблеми в две съоръжения. Не се очаква находището Асгард да заработи до 19 ноември, след като в неделя избухна пожар.

Междувременно температурите в Европа се очаква да спаднат под средните за сезона в края на седмицата след дълъг период на меко време, което може да може да повиши цените на електроенергията и газа, тъй като търсенето на отопление се увеличава.

Комбинацията от рязко застудяване и проблеми с доставките е напомняне, че европейската енергийна система ще бъде крехка през първата зима без значителни руски енергийни потоци.

Всичко това води до поскъпване на синьото гориво в Европа за втори пореден ден с около 10%. 

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерия

Google разкри колко вода използва за охлаждане на центровете си за данни

Coldplay
+9

Галерии