1 USD
1.81718 BGN
Петрол
Bitcoin
$27,137.7

Какво е общото между недостига на краставици и поскъпването на живота?

Свят

Данните за инфлацията са неприятна изненада за пазарите във Великобритания

 

Недостигът на зеленчуци предизвиква изненадващ скок на инфлацията във Великобритания.

Разходите за живот се повишиха повече от очакваното миналия месец, тъй като недостигът на салата и зеленчуци помогна за повишаване на цените на храните с най-бързия темп от 45 години, казва BBC. 

Снимка: Ладислав Цветков

Цените на алкохола в ресторантите и заведенията в страната също увеличиха разходите за домакинствата, тъй като инфлацията скочи до 10,4% през годината до февруари от 10,1% през януари.

Разходите за облекло в страната, особено за деца и жени, се повишиха миналия месец, но цените на горивата продължиха да падат.

Изненадващите данни идват преди решението за ново покачване на лихвените проценти.

Централната банка на Великобритания, Bank of England, ще реши дали да увеличи, понижи или задържи лихвите, докато продължава битката си за ограничаване на инфлацията.

Тя е увеличила лихвените проценти 10 пъти от декември 2021 г., тъй като се стреми да направи взимането на заеми пари по-скъпо и да насърчи хората да харчат по-малко, с цел да спре цените да се покачват толкова бързо.

Покачване на разходите за храни е голям фактор за инфлацията през февруари, идвайки в момент, когато супермаркетите изпитват недостиг на някои продукти за салата и зеленчуци.

Доматите, чушките и краставиците са сред засегнатите стоки, тъй като екстремното време в Испания и Северна Африка повлия на реколтата, а високите цени на енергията удариха производителите във Великобритания.

Заедно с по-високите цени на млякото, зехтина и яйцата, недостигът е помогнал за увеличаване на инфлацията на храните до 18,2% - най-високото ниво от 1978 г.

Т. нар. „базисна инфлация“, която не взима под внимание артикули като храни, енергия, алкохол и тютюн, се е увеличила от 5,8% на 6,2%.

Данните за инфлацията са неприятна изненада за пазарите, прогнозите, централната банка на Англия и тези в правителството, които се надяват на плавен път към декларираната от тях цел да я намалят наполовина до края на годината.

Инфлацията във Великобритания през февруари ще бъде най-високата в Г-7, оставяйки англичаните единствените, които все още са с двуцифрени стойности.

Всичко това ще усложни нещата за Bank of England, която ще реши дали да повиши лихвите. Банката и нейният партньор в САЩ, Федералният резерв, ще балансират опасенията относно упоритата инфлация със страховете за глобалната финансова стабилност.

Вижте какво се случва с цената на картофите в България: 

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерия

Бивш инженер на Apple откраднал тайната за самоуправляващите се автомобили

Coldplay
+5