1 USD
1.78631 BGN
Петрол
Bitcoin
$38,164.7

Как "Хамас" е използвал криптовалути за свои цели

Как "Хамас" е използвал криптовалути за свои цели

Израел замрази стотици сметки в криптовалута, свързани с организацията

На 10 октомври правителството на Израел обяви, че правоприлагащите органи са замразили стотици сметки в криптовалута, свързани с обявената за терористична организация "Хамас".

Това действие е част от усилията на израелското правителство да ограничи мрежите за финансова подкрепа на Хамас след широкомащабната терористична атака, извършена в Израел на 7 октомври и която предизвика израелски репресии в палестинската Ивица Газа.

Действието по замразяване на крипто не е първото, което Израел предприема, за да наруши дейността на Хамас за набиране на средства чрез крипто. Страната е предприела редица предишни действия, нареждайки замразяването на средствата, които "Хамас" държи в крипто портфейли.

Наистина, сред определени терористични групи, които са се обърнали към крипто за набиране на средства, "Хамас" е сред най-плодотворните, получавайки милиони долари в крипто заедно с други палестински бойни групи.

Предишните усилия на правоприлагащите органи и частната индустрия обаче бяха успешни при откриването на дейността на Хамас за финансиране на тероризма в блокчейна. По-рано тази година групата дори обяви прекъсване в дейността си по набиране на крипто средства, очевидно признавайки, че възможността за проследяване на средства в блокчейна я прави уязвима за усилията за борба с финансирането на тероризма.

Снимка: EPA

След като САЩ, Обединеното кралство, ЕС и други правителства осъждат атаката на "Хамас" срещу Израел, е вероятно по-широките усилия за ограничаване на използването на крипто за финансиране на тероризма да станат приоритет в дневния ред на политиката. Способността за откриване и прекъсване на дейността за финансиране на тероризма в блокчейна ще бъде критичен елемент от всеки отговор, ако Хамас възобнови използването на крипто за набиране на средства.

В крайна сметка, най-голямата възпираща пречка за по-нататъшното набиране на средства на Хамас чрез крипто ще бъде, ако заинтересованите страни в публичния и частния сектор могат да използват ефективно прозрачността на блокчейна, за да открият и нарушат всички свързани финансови потоци.

"Хамас" и крипто

Използването на крипто от "Хамас" за първи път стана ясно през януари 2019 г. През този месец беше стартирана кампания за набиране на средства от бригадите Ал-Касам (AQB) – военното крило на "Хамас", което беше определено от САЩ, ЕС и други юрисдикции като терористична организация. Както разкри анализът на Elliptic по това време, кампанията включва AQB, събираща дарения от поддръжници чрез социалните медии за финансиране на бойните дейности на групата.

Донорите бяха инструктирани да изпращат средства на биткойн адреси, които групата контролира. Даренията в биткойн, които "Хамас" получи по това време, бяха сравнително малки – само с дарения на стойност няколко хиляди долара, направени през следващите няколко месеца.

Обръщането на групата към криптоактивите може да е представлявало опит за намиране на алтернативни източници за набиране на средства след предишни усилия за борба с финансирането на тероризма от страна на САЩ и други, насочени към използването на Хамас в секторите на банките и паричните преводи.

През август 2020 г. правителството на САЩ обяви, че е демонтирало уебсайта на AQB и е иззело акаунти, които групата е използвала за получаване на крипто дарения. Въпреки това, групата успя да съживи кампанията за набиране на средства за крипто през следващия месец, въпреки че даренията останаха сравнително малки, средно само няколко хиляди долара на стойност биткойн дарения на месец.

Всичко обаче се промени през лятото на 2021 г., когато избухна конфликт между Израел и "Хамас". След началото на боевете през май същата година, анализът на Elliptic на блокчейна показа, че даренията за AQB са се увеличили, като групата е получила повече от 73 000 долара дарения в биткойн само за няколко дни.

До юли 2021 г. портфейлите на AQB са получили крипто на стойност над 7,3 милиона долара, държащи средства не само в биткойни, но и в стейбълкойн Tether и други криптоактиви като Ether, Tron (TRX) и Dogecoin. Същия месец Израел обяви действие, идентифициращо 84 крипто портфейла, контролирани от групата, и нареди изземването на средствата, държани в тях.

След поредната поредица от израелски заповеди за замразяване, през април 2023 г. "Хамас" обяви на своите поддръжници, че вече не приема крипто дарения – признавайки, че използването на крипто го прави уязвим за идентифициране и изземване на средства.

Приблизително по същото време крипто транзакциите, получени от Палестинския ислямски джихад (PIJ) – друга определена от САЩ терористична организация в региона, която беше обект на отделна израелска заповед за замразяване, насочена към крипто портфейли, съдържащи милиони долари в крипто – също се сринаха.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии