1 USD
1.78631 BGN
Петрол
Bitcoin
$38,164.7

Ще се увеличат ли разходите на хората в условия на втора война?

Ще се увеличат ли разходите на хората в условия на втора война?

Според Пламен Димитров от КНСБ идните месеци се очаква допълнително увеличение на инфлацията

"Възможно е издръжката на хората да скочи в условията на протичаща втора война. Дано да не се случи, но всички виждаме, че за съжаление прогнозите са в тази посока, най-вече базирани върху цената на петрола. Дали това ще се сбъдне и в какви темпове, предстои да видим. Ако това се случи вероятно ще има допълнително увеличение на инфлацията". Това каза президентът на КНСБ Пламен Димитров преди началото на заседание на Регионалния съвет на организацията в Габрово.

Той посочи, че не очаква нивата на инфлация от 2022 г., но ако се реализира негативен сценарий с повишение на цените в следствие и на втората война, обявеният от финансовия министър прогнозен диапазон за инфлацията  от 5 до 6 на сто за 2024 г. ще се окаже под реалните цифри. Според Димитров не следва нищо оптимистично за света с оглед на плановете на воюващите страни.

Според него повишението на минималната работна заплата е стъпка във вярната посока. От КНСБ искат да се надгради тази стъпка и в закона да се допълни, че над този размер работодателите и синдикатите в съответните браншове, водейки преговори, ще договорят минимални възнаграждения по икономически дейности, пише БТА. 

По повод протестът от вчера в защита на българската енергетика, Пламен Димитров коментира: "КНСБ работи през последните 15 и повече години за независимостта на българската енергетика и всички позиции, които сме развивали, са в посока да не участваме в организираните от политически партии протести, става дума и за вчерашния протест".

Тагове

@

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии