1 USD
1.81482 BGN
Петрол
Bitcoin
$42,312.8

Кой финансира "Хамас"?

Кой финансира "Хамас"?

Гмуркането в разнищването разкрива многостранна финансова структура

"Хамас", военната групировка, управляваща ивицата Газа от 2007 г., винаги е предизвиквала въпроси около източниците си на финансиране. Със своите двойни крила – крилото за социални услуги, Dawah, и военното му подразделение, Brigades Izz ad-Din al-Qassam – разбирането на „как се финансира "Хамас“ става объркващо. Гмуркането в спецификата разкрива многостранна финансова структура.

Ролята на Иран във финансирането на "Хамас"

Когато размишляваме върху това „как се финансира "Хамас“, Иран оглавява списъка. Отчитайки приблизително 70% от финансирането на Хамас, участието на Иран е дълбоко, пише coopwb.in в статия с автор Бхуван Талрея. Този съюз не е само финансов; Иран оборудва "Хамас" с военна помощ и провежда обучение. Въпреки че последните икономически санкции доведоха до спад във финансовата подкрепа от Иран, военният принос не е намалял.

Дарения от палестинската диаспора 

Палестинската диаспора, с огромния си обхват, допринася значително за хазната на "Хамас". Тяхната парична помощ често се насочва чрез благотворителни организации. Непалестинците, обикновено мотивирани от идеологически или религиозни наклонности, също се намесват.

Снимка: Reuters
Дейности за набиране на средства в чужбина

Отвъд границите на Палестина, "Хамас" разшири своите корени за набиране на средства в страните от Персийския залив, Западна Европа и дори Северна Америка. Докато страните от Персийския залив някога предлагаха плодородна почва за подобни дейности, последните инициативи за борба с тероризма направиха задачата трудна. Едновременно с това нарастващата бдителност на западния свят също ограничи дейностите на "Хамас" за събиране на средства.

Предизвикателства, пред които е изправен "Хамас" поради определянето му като терорист

Определянето като терористична организация е нож с две остриета. От една страна, това укрепи репутацията на "Хамас" сред неговите симпатизанти; от друга, запуши финансовите си канали. Международните разпоредби вече възпрепятстват финансовите институции да се ангажират с Хамас. И все пак "Хамас" се стреми да заобиколи тези ограничения, прибягвайки до методи като пране на пари и подставени компании.

Сравнение на финансирането на "Хамас" и Хизбула

Финансовите пътеки както на "Хамас", така и на Хизбула, две групи, подкрепяни от Иран и определени като терористични организации, показват някои различия. Хизбула, в сравнение с "Хамас", се радва на по-обилна финансова подкрепа от Иран и може да се похвали с по-сложен механизъм за набиране на средства.

Последни развития във финансирането и атаките на "Хамас"

Скорошните атаки, като ракетното нападение срещу Израел на 10 май 2021 г., поставиха финансирането на "Хамас" под по-строг контрол. След това Съединените щати обещаха 7 милиона долара за палестинска хуманитарна помощ, но изрично изключиха "Хамас". Тази позиция подчертава глобалния ангажимент за пресичане на финансирането на тероризма.

Геополитическите последици от финансирането на "Хамас"

Финансовата рамка на "Хамас", особено със значителната подкрепа на Иран, има огромни геополитически последици. Изявленията на Саудитска Арабия и Катар относно "Хамас" имат потенциала да пренастроят дипломатическите отношения, особено предвид последните атаки.

"Хамас", който често е в светлината на прожекторите заради дейността си и властта си над Ивицата Газа след 2006 г., е определен като терористична организация от множество държави. Разплитането на нишките на неговото финансиране е не само ключово за геополитическите разбирания, но също така оформя ефективни мерки за борба с тероризма.

Икономическата ситуация в Газа вече беше ужасна преди нападението на "Хамас" срещу Израел през 2023 г. и последвалата война почти сигурно ще влоши крайната бедност на нейните жители.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии