1 USD
1.83147 BGN
Петрол
Bitcoin
$62,613.2

Как държавите по света се борят с инфлацията?

Свят

Къде мерките са най-ефективни

Пандемията, а след това и руската инвазия в Украйна повлияха сериозно на цените на енергията, хранителните стоки и много суровини. В резултат на това през последната година светът се сблъска с невиждана от десетилетия инфлация.

Ройтерс обобщава какво правят правителствата по света, за да помогнат на сериозно засегнатите потребители и компании, пише БТА. 

Европа

Европейската комисия удължава тавана на цената на газа в търговските хъбове на ЕС и след май, след като през декември страните членки се разбраха за механизма на налагането му.

Германия планира за похарчи 14,5 милиарда евро до май, за да финансира наложения таван на цената на електричеството, което е част от пакета за подпомагане на домакинствата, приет от Берлин миналата година.

Гърция вдига минималната заплата от 1 април за трети път в рамките на малко повече от година.

Ирландия обяви през февруари пакет от помощи за домакинствата и удължи временното намаляване на ДДС на сектора на хотелиерството и ресторантьорството за целия летен сезон.

Испания вдигна от януари минималната заплата с 8 процента.

Италия през март одобри мерки на стойност 5 милиарда евро за подпомагане на енергийните сметки на домакинствата и компаниите. Рим е заложил в бюджета за 2023 г. 21 милиарда евро за намаляване на въздействието на високите цени на енергията.

Португалия обяви през март пакет за подпомагане на семействата с ниски доходи, включващ премахването на ДДС върху някои храни от първа необходимост.

Турция през декември повиши минималната работна заплата за 2023 г. с 55 на сто спрямо нивата от юли.

Франция през март постигна споразумение с големите вериги супермаркети в страната, предвиждащо да предлагат стоки с ниски цени, за да помогнат на хората с по-ниски доходи.

Чехия през декември одобри повишаването на минималната заплата с 6,8 процента за 2023 година.

Северна и Южна Америка

Бразилия обяви през февруари, че от май повишава минималната заплата до 1320 реала (261 долара). През декември парламентът одобри конституционна поправка, с която вдигна тавана на социалните разходи за подпомагане на бедните семейства.

Колумбия вдигна от началото на годината минималната заплата с 16 процента.

Мексико увеличи минималната заплата с 20 процента също от януари. През март страната за пръв път отвори пазара си за внос на телешко от Бразилия в опит да разнообрази доставките.

Снимка: iStock
САЩ включиха 27 лекарства в защитен списък за хората, участващи в държавната здравноосигурителна програма (Medicare). По силата на Закона за намаляване на инфлацията производителите на лекарства ще бъдат глобявани и наказвани, ако повишат цената на тези лекарства над нивото на официално регистрираната инфлация.

Азия

Индия повиши с 4 на сто надбавките, коригирани спрямо инфлацията, за държавните служители.

Тайланд през март прие да удължи до 20 юли намаляването на акциза върху дизела.

Филипините през декември удължиха до края на 2023 г. по-ниските вносни мита върху ориза и някои други важни хранителни продукти.

Япония заделя над 2 трилиона йени (15,25 милиарда щ. долара) от резервните фондове в настоящия бюджет за ограничаване на ефектите на инфлацията. Големите компании договориха през март най-голямото повишение на заплатите от четвърт век насам, вслушвайки се в призива на премиера Фумио Кишида за по-високи възнаграждения. 

Африка и Близкия изток

Израел постигна в началото на март споразумение за повишаване на заплатите на служителите в обществения сектор. Сделката засяга 350 000 държавни служители, които ще получат 11 процента увеличение на възнагражденията си между 2020 г. и 2027 г., както и еднократен бонус.

Служителите в държавния сектор в Република Южна Африка постигнаха в края на март сделка за повишение на заплатите със 7,5 на сто след пет месеца протести. Споразумението предвижда ръст на възнагражденията с много повече, отколкото властите бяха заложили в бюджета за 2023 година.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии